Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Διπλό «χαστούκι» στα ακίνητα

Νέο σοκ στην καθηλωμένη αγορά ακινήτων πρόκειται να επιφέρει η νέα αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου, αλλά και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, για να εφαρμοστεί από την 1-1-2011, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται η εφαρμογή να αρχίσει νωρίτερα, δηλαδή στα τέλη του 2010.
Προκειμένου, όμως, να «χρυσώσει» το χάπι, θα εξαγγείλει μειώσεις των συντελεστών εμπορικότητας αφού η κρίση στην αγορά έχει ήδη οδηγήσει αρκετά καταστήματα στο λουκέτο....
Στις επόμενες μέρες δίνεται εντολή στις αρμόδιες του υπουργείου Οικονομικών να υποβάλουν προτάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες, με βάση το ύψος των αγοραίων τιμών που προκύπτουν από την «έρευνα αγοράς» που πραγματοποιούν.
Μέσο εκβιασμού
Ταυτόχρονα, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τη χρήση των νέων αντικειμενικών αξιών ως μέσο εκβιασμού των ιδιοκτητών ακινήτων, προκειμένου να σπεύσουν να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους χώρους με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες και να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις με τις νέες τιμές. Η ίδια μορφή εκβιασμού θα χρησιμοποιηθεί και για όσους σχεδιάζουν να προβούν σχετικά άμεσα σε αγοραπωλησία ακινήτου, αφού η αναμονή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα επιταχύνει μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του 2010 και ανάλογα θα αυξηθεί και ο φόρος μεταβίβασης, που θα εισπράξει το Δημόσιο.
Μάλλον το Σεπτέμβριο
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών θα γίνει πριν από το τέλος του 2010, πιθανότατα το Σεπτέμβριο, αλλά αυτές θα ισχύσουν από την 1-1-2011 με επίσημη αιτιολογία «να προετοιμαστεί η αγορά». Ο στόχος, βέβαια, δεν είναι η προετοιμασία της αγοράς, αλλά να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να επισπεύσουν το κλείσιμο των όποιων εκκρεμοτήτων έχουν με τα ακίνητα. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών γινόταν την ημέρα από την οποία ίσχυαν.
Οι ημιυπαίθριοι
Σε ό,τι αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, η ρύθμιση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προβλέπει την είσπραξη εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το 2011 ώς το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011. Με την «καθαρή» αύξηση των αντικειμενικών αξιών το ΥΠΟΙΚ προβλέπει να εισπράξει επιπλέον έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2011 και άλλα 200 εκατ. ευρώ, το 2010, σε μια περίοδο που η αξία των ακινήτων υποχωρεί και τα εισοδήματα που αποδίδουν έχουν μειωθεί. Ηδη, το Δημόσιο εξήγγειλε την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων των κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το πάγιο κόστος. Το γεγονός αυτό επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, πιέζοντας το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τους συντελεστές εμπορικότητας και να περιορίσει το εύρος της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Μείωση τιμών...
Επίσης, οι τιμές των ακινήτων μειώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα για τα παλαιά διαμερίσματα, άνω των 5 ετών, ενώ μικρότερη είναι η ταχύτητα μείωσης των τιμών των καινούργιων διαμερισμάτων.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που συλλέγονται από τις μεταβιβάσεις ακινήτων μέσω των τραπεζών, προκύπτει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι τιμές των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 3,6%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ για το σύνολο του 2009, η μέση μείωση ανήλθε σε 5,9%. Επίσης, οι τιμές των διαμερισμάτων του πρώτου τριμήνου του 2010, σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο των τιμών του 2008, εμφανίζει μείωση κατά 9,4%. Στην Αθήνα, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν 2% στο πρώτο τρίμηνο του 2010, κατά 3% στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και κατά 3,1% στις υπόλοιπες περιοχές.
... αύξηση αξιών
Η πτωτική τάση των αγοραίων τιμών αναγκαστικά θα φρενάρει το επίπεδο των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, με τη μέση αύξηση να υπολογίζεται στο 30%, αλλά στις περιοχές που οι αγοραίες τιμές αυξήθηκαν, είτε λόγω δημόσιων έργων υποδομής (π.χ. μετρό, πάρκο, πεζόδρομος κ.λπ.) είτε λόγω τουριστικής ανάπτυξης είτε λόγω αυξημένης ζήτησης, οι τιμές θα αυξηθούν ανάλογα.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι, αν σε μία περιοχή οι αγοραίες τιμές αυξήθηκαν κατά 100% γιατί να μην αυξηθούν και οι αντικειμενικές τιμές ανάλογα; Το αντίστροφο θα γίνει σε περιοχές όπου σημειώθηκαν μειώσεις των αγοραίων τιμών. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί, ήδη οι αντικειμενικές τιμές ήταν χαμηλότερες κατά 30%-50% σε σχέση με τις αγοραίες τιμές, οπότε και με υποχώρηση κατά 10% ή και 15% των αγοραίων τιμών, δε φτάνουν στο επίπεδο των αντικειμενικών τιμών που εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες. Αν από τις εκτιμήσεις των αρμόδιων επιτροπών προκύψει ότι σε κάποια περιοχή, οι αγοραίες τιμές των ακινήτων είναι κάτω από τις αντικειμενικές τιμές, τότε θα υπάρξει μείωση.
Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών έγιναν τα έτη 2006 και 2007 (Μάρτιος) και έκτοτε η οικοδομική δραστηριότητα βρέθηκε σε πτωτική πορεία την οποία ακολουθεί και σήμερα.
Ενός φόρου
μύριοι.. έπονται
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αυξάνει αντίστοιχα δεκάδες φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Μεταξύ αυτών, είναι και ο ΦΠΑ, ο οποίος ήδη βρέθηκε στο 21% και από την 1η Ιουλίου αυξάνεται στο 23%. Εφαρμοζόμενος στις νέες (υψηλότερες) αντικειμενικές αξίες, το κόστος της απόκτησης καινούργιας κατοικίας αυξάνεται σημαντικά.
Το γεγονός δε ότι η αντικειμενική αξία αποτελεί τη βάση υπολογισμού σχεδόν όλων των φόρων και των τελών, η αναπροσαρμογή τους οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ καταγράφει 40 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, οι οποίοι επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: