Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ

Στην περιοχή Ποσείδι, σε κήπο ιδιώτη διαπιστώθηκε από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου για πρώτη φορά στη Χαλκιδική το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών. Συγκεκριμένα, φυτουγειονομικοί ελεγκτές επιβεβαίωσαν ότι ο νεκρός κανάριος φοίνικας με το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ομπρέλας έφερε εκατοντάδες στάδια του εντόμου. Μετά από ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας, ο ιδιοκτήτης με δικά του συνεργεία και παρουσία φυτουγειονομικών ελεγκτών προέβηκε σε κοπή του φοίνικα. Μετά από συνεννόηση της Υπηρεσίας με το ΧΥΤΑ της Κασσάνδρας τα τεμάχια του φοίνικα μεταφέρθηκαν με σκεπασμένο φορτηγό και ενταφιάσθηκαν με ασφαλή τρόπο.

Απόφαση του Αντιπεριφεριάρχη έχει ορισθεί Ζώνη Απομόνωσης που περιλαμβάνει όλη την......
περιοχή δυτικά από το Ποσείδι, βόρεια μέχρι την Αγροτική περιοχή των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, ανατολικά μέχρι την Κασσάνδρα και νότια μέχρι τη Μόλα Καλύβα περιλαμβάνοντας τις Σίβηρη, Κασσάνδρα, Φούρκα και Καλάνδρα.
Η ΠΕ Χαλκιδικής έχει οργανώσει και συντονίζει Σχέδιο Δράσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ρυγχοφόρου και θα πρέπει τόσο φορείς όσο και ιδιώτες να συνδράμουν στο έργο αυτό. Δυστυχώς, ο επιβλαβής αυτός εχθρός δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη από κανένα Κράτος της ΕΕ, ενώ αποδεκατίζει τους φοίνικες της Μεσογείου.
Οι Δράσεις της Υπηρεσίας μας αφορούν
1. Ενημέρωση και εκπαίδευση συνεργείων για τη σωστή και ασφαλή φροντίδα των φοινικοειδών που θα διοργανωθεί 18-20 Ιανουαρίου 2012. Περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Το σεμινάριο αυτό μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
2. Σύσταση Αρχείου συνεργείων για φροντίδα των φοινικοειδών. Στο Αρχείο θα εγγραφούν μόνο τα συνεργεία που θα παρακολουθήσουν την παραπάνω εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ συνεργεία μη εκπαιδευμένα δεν επιτρέπεται να ασχολούνται με την φροντίδα των φοινίκων.
3. Ενημέρωση πολιτών από τα ΜΜΕ
4. Συντονισμός ενεργειών με Δήμους
5. Διενέργεια εντατικών επισκοπήσεων στη Ζώνη Απομόνωσης και τις γειτονικές περιοχές για τυχόν νέα κρούσματα
6. Ενημέρωση εγγράφως των ιδιοκτητών φοινίκων που έχουν προσβολή και οργάνωση κοπής τους

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο ιδιοκτήτης του φοίνικα είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα του και συνεπώς για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων σε περίπτωση προσβολής που αφορούν την κοπή και την ασφαλή καταστροφή. Οι φοίνικες καίγονται πολύ δύσκολα γι’ αυτό συνιστάται η ασφαλής ταφή τους σε ΧΥΤΑ ή σε τάφρο >2 μέτρων.
Παρακαλούμε πολύ να ενημερώνετε την Υπηρεσία μας σε περίπτωση που εντοπίσετε φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Μην κόβετε και πετάτε προσβεβλημένους φοίνικες γιατί αποτελούν εστία μόλυνσης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΕΡΤΙΒΑΝΙΔΗΣ Κ., ΝΟΜΙΚΟΥ Μ., ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Μ. & ΧΑΛΚΙΑΣ Τ.
ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ, ΤΚ 63100, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τηλ.: 2371351282 / 2371351270 Φαξ: 2371039270 email: agro12@halkidiki.gov.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: