Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αντί για μισθό δίνει προϊόντα στους εργαζόμενους!

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΑΡΙΣΑ»



Το έγγραφο προς τους εργαζόμενους

Να κάνουν αγορές από τα καταστήματά της έναντι μέρους του μισθού τους επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΛΑΡΙΣΑ»!
 Η απόφαση που πήρε η διοίκηση της επιχείρησης και αφορά στο ποσό της προκαταβολής - αντιστοιχεί περίπου στο 25% των μισθών - ανακοινώθηκε με την κοινοποίηση σχετικού εγγράφου στους 800 εργαζόμενους των 40 καταστημάτων που έχει στο Νομό Λάρισας, τον περασμένο μήνα.




Στο έγγραφό της με ημερομηνία 8/11/2011 αναφέρει ότι «από το μήνα Νοέμβριο και στο εξής δεν θα γίνεται κατάθεση προκαταβολής» και πως «το ποσό της προκαταβολής αντικαθίσταται από τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να κάνουν αγορές από τα καταστήματά μας έναντι της μισθοδοσίας τους». Επίσης, ότι «το ύψος των επί πιστώσει αγορών των εργαζομένων θα δύναται να φτάσει μέχρι και το ποσό της μηνιαίας αμοιβής τους» καθώς και ότι «το κάθε κατάστημα θα τηρεί αναλυτική κατάσταση αγορών με το ποσό των αγορών ανά εργαζόμενο που θα στέλνεται στο λογιστήριο μαζί με το παρουσιολόγιο, κάθε τέλος του μήνα». Για να «δικαιολογήσει» την απόφασή της η εργοδοσία επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας.



Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, εκτός από τη μείωση των μισθών, που ουσιαστικά γίνεται με τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να κάνουν αγορές από τα καταστήματά τους, εξασφαλίζουν με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο πελατεία για την αύξηση του τζίρου τους.



«Δεν πληρώνουμε την κρίση τους»!

Την αντεργατική τακτική της εργοδοσίας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΛΑΡΙΣΑ» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας, στην οποία μεταξύ των άλλων, τονίζει:



«Η εργοδοσία επικαλείται την έλλειψη ρευστού και για να μην αναγκαστεί όπως λέει να απολύσει ζητά βοήθεια με εκβιαστικό τρόπο από τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.



Είναι απαράδεκτο η εργοδοσία να βάζει χέρι στον προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας, πόσο μάλλον σε τόσο δύσκολους καιρούς, που για να τα βγάλει πέρα το κάθε νοικοκυριό μειώνει συνεχώς τα έξοδά του για βασικές ανάγκες, όπως και από τα ψώνια του μήνα από το σούπερ μάρκετ.



Οι επιχειρηματίες της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, αυτοί που τις εργασιακές σχέσεις τις ελαστικοποιούν και τις τεντώνουν στα μέτρα τους, αυτοί που επί δεκαετίες θησαυρίζουν με τα εξοντωτικά ωράρια που επιβάλλουν στους εμποροϋπάλληλους, δίνοντας μισθούς πείνας, επικαλούνται τώρα τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της κρίσης στην αγορά και προσπαθούν να σπείρουν το φόβο.



Λες και όταν άνθιζε η κερδοφορία τους τα προηγούμενα χρόνια τα μοιράζονταν με τους εργαζόμενους. Τόσα χρόνια αυτοί καρπώνονταν τον πλούτο που παράγουμε και τώρα μας "ζητούν" να μοιραστούμε την κρίση τους, να πληρώσουμε κι εμείς τη χασούρα από τα κέρδη τους.



Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις πρακτικές της εργοδοσίας, που έχοντας τη στήριξη της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας έχουν μετατρέψει σε γκέτο τους χώρους δουλειάς. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Να απαντήσουν με οργάνωση και συσπείρωση στο ταξικό Σωματείο του κλάδου, στο ΠΑΜΕ, με ταξικό αγώνα για τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: