Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Άδειες-εξπρές για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων Πηγή:www.capital.gr

Διαδικασίες - εξπρές στην αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων, φέρνει «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, και το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.
Πλέον θα αρκούν 10 ημέρες από την υποβολή φακέλου για να ξεκινήσει η λειτουργία του καταλύματος. Το πολυνομοσχέδιο ρυθμίζει ακόμη θέματα που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο των τουριστικών λιμένων (μαρίνες), τον τουρισμό υπαίθρου, και ειδικότερα τον αγροτουρισμό, τον οινοτουρισμό, τον αλιευτικό τουρισμό.


Η  εμπιστοσύνη στον επενδυτή, που παύει να αντιμετωπίζεται ως οιονεί «παράνομος» και ο δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας, είναι οι μεγάλες αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο, με στόχο τον εμπλουτισμό του προϊόντος, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε τον τουρισμό, έχει άμεση σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος που προσδοκά στην δημιουργία 220.000 νέων θέσεων εργασίας την επόμενη δεκαετία, με τους εργαζόμενους στον τουρισμό να ανέρχονται στα 1 εκατ. άτομα. Στην ανάπτυξη του νέου τουριστικού μοντέλου θα είναι καθοριστικός ο ρόλος των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) θεωρεί ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. Συγκεκριμένα  το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει θέματα που αφορούν:

Τον τουρισμό Υπαίθρου, ώστε να εμπλουτιστεί το προϊόν και να υπάρξει διείσδυση σε νέες αγορές. Το εύρος της συγκεκριμένης αγοράς είναι εξαιρετικά μεγάλο αφού περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως: ιππασία, πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών, εξερεύνηση σπηλαίων, ποδηλασία,  Rafting, κανό-καγιάκ, καταδύσεις, χιονοδρομικές δραστηριότητες κλπ. Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνεται ο Αγροτουρισμός, ο  Οινοτουρισμός, όπως και ο αλιευτικός τουρισμός.

Στον τουρισμό υπαίθρου μπορούν να υπαχθούν καταλύματα δυναμικότητας έως 40 κλίνες, παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια,  ταβέρνες που προσφέρουν  ντόπια  προϊόντα και προωθούν την τοπική κουζίνα. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και εργαστήρια παραγωγής και πώλησης  παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.

Μία επιχείρηση χαρακτηρίζεται αγροτουριστική αν ανήκει κατά 50% σε αγρότη και οι πρώτες ύλες και προϊόντα είναι κατά 40% από οικεία αγροτική παραγωγή.

Αντίστοιχα στον  Οινοτουρισμό έχουμε δραστηριότητες που καλλιέργεια αμπελιών, τον τρύγο, την παραγωγή κρασιού και ακόμα τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη φιλοξενία στους χώρους του οινοποιείου.

Στον Αλιευτικό τουρισμό, μπορούν να συμμετέχουν  αλιευτικά σκάφη με επαγγελματική άδεια λειτουργίας (αλιεία, σπογγαλιεία).

Επίσης με το νομοσχέδιο εξορθολογίζονται  και απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικότερα:

• Ενοποιούνται σε ένα ενιαίο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας η άδεια λειτουργίας τουριστικού καταλύματος, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κολυμβητικών δεξαμενών εντός του ίδιου τουριστικού καταλύματος.

• Μέσω της διαδικασίας χορήγησης προέγκρισης, που εισάγεται επιτρέπεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης με την υποβολή πλήρους φακέλου, ενώ επίσης τίθενται αυστηρά χρονικά όρια στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων.

Οι ρυθμίσεις αυτές, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης που πρόσφατα θεσπίστηκαν, συντομεύουν τον μέσο χρόνο αδειοδότησης και λειτουργίας ενός νέου τουριστικού καταλύματος από σχεδόν 4 χρόνια σε περίπου 1 ½ έτος, και τη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά περίπου 40%.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις μαρίνες (τουριστικοί λιμένες) με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, επισπεύδεται και απλοποιείται η διαδικασία χωροθέτησης, εισάγεται το ηλεκτρονικό Μητρώο πληροφοριών για τις μαρίνες, ρυθμίζονται θέματα για τη λειτουργία και διαχείριση τους.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: