Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - AGROTICA

Μία ακόμη νέα παράνομη αγροτική ενίσχυση καλείται να επιστρέψει και μάλιστα έντοκα η χώρα μας, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη, που παρέθεσε σήμερα στα ΜΜΕ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας.

Ο κ. Δριβελέγκας από το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως εκτός από τα 425 εκατ. Ευρώ,που ζητά πίσω η Κομισιόν και δόθηκαν επί Υπουργίας Σ. Χατζηγάκη, τώρα αναμένεται επίσημο έγγραφο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά πίσω ακόμη 150 εκατ. Ευρώ.

Αυτά αφορούν σε μη σύννομη ενίσχυση, η οποία δόθηκε σε αγρότες το 2008 για να μαζέψουν τότε την παραγωγή των σιταριών.

«Η Επίτροπος κα. M.F. Boel ζητούσε ενημέρωση για το θέμα αυτό από το 2008 έως και το Δεκέμβριο του 2009, αλλά εμείς δεν παρείχαμε καμία σχετική απάντηση. Δεν λήφθηκε καμία έγκριση για την ενίσχυση, η οποία δόθηκε επί Υπουργίας Α. Κοντού και τώρα μας την ζητούν πίσω έντοκα. Έχει κινητοποιηθεί το νομικό τμήμα του Υπουργείου, θα ζητήσουμε αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης και θα την προσβάλλουμε στα αρμόδια κοινοτικά όργανα» επισήμανε ο Υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν θα την γλυτώσουμε, αλλά οι αγρότες δεν θα πληρώσουν πίσω τα χρήματα».

Ο κ. Δριβελέγκας σημείωσε ακόμη πως βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το πρόβλημα εμπόρων αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι αγοράζουν σοδειές και δεν πληρώνουν τους παραγωγούς.

«Πολλοί έμποροι αγοράζουν τα προϊόντα, δεν πληρώνουν τους παραγωγούς και μετά μπαίνουν στο άρθρο 99, οπότε οι αγρότες δεν εισπράττουν. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «όποιοι έμποροι δεν πληρώνουν θα βγαίνουν εκτός του σχετικού μητρώου τους, που έχει καταρτιστεί. Και όποιοι αγρότες συναλλάσσονται μ’ αυτούς τους εμπόρους, δεν θα λαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ».

Ο Υφυπουργός επισήμανε επιπλέον πως σταδιακά συρρικνώνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων και από 2,4 δις. Ευρώ, τώρα βρίσκεται στο 1,8 δις. Ευρώ, με προοπτική να κατέλθει στο 1,5 δις. Ευρώ.

Ο κ. Δριβελέγκας, που παρέθεσε τη συνέντευξη στο πλαίσιο της 24ης AGROTICA, πραγματοποίησε χθες το βράδυ και τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Η AGROTICA πλαισιώνεται από σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η 14η Συνάντηση Εθνικών Αγροτικών Δικτύων των Κρατών-Μελών και Περιφερειών της ΕΕ και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA, που τιτλοφορείται «Νέες Καλλιέργειες και Τεχνολογίες στη Γεωργία ως Προοπτική Ανάπτυξης».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ακόμη το σαλόνι «Γεύσεις και Εικόνες από την Ελλάδα» στο Περίπτερο 7, όπου με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάζονται οι δραστηριότητες των φορέων και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Στο ίδιο Περίπτερο λειτουργεί και το Αγρόραμα, που είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου συμμετέχουν μικρές εταιρείες και οικοτεχνίες του αγροτικού χώρου με στόχο την παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών από τους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και των συλλογικών φορέων τοπικής ανάπτυξης.

Στη 14η Συνάντηση των Εθνικών Αγροτικών Δικτύων, που πραγματοποιείται σήμερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανταλλάσσουν απόψεις 80 εμπειρογνώμονες της αγροτικής ανάπτυξης απ΄όλες τις χώρες της ΕΕ. Η σχετική συνάντηση είναι κλειστή για το κοινό και η επιλογή της AGROTICA για τη διοργάνωση της καταδεικνύει τη σημασία της έκθεσης για τις εξελίξεις στον αγροτικό κλάδο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ομιλητές στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA (θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο), που αποτελεί μία συνδιοργάνωση της HELEXPO και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, θα θίξουν θέματα, όπως τα βιομηχανικά-αρωματικά φυτά, η βιολογική γεωργία, η μελισσοκομία, η καλλιέργεια της ροδιάς και τα προϊόντα της κα..

Να σημειωθεί ότι Χορηγός του Πανελληνίου Συνεδρίου της AGROTICA είναι ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, ενώ Χορηγός Επικοινωνίας της 24ης AGROTICA είναι η Agrenda.

Δεν υπάρχουν σχόλια: