Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ρωσικό ενδιαφέρον για εξοχικά στη Χαλκιδική

Εντείνεται το ενδιαφέρον από τη ρωσική αγορά για τη Χαλκιδική, με στόχο την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, αλλά και την αγορά ξενοδοχειακών μονάδων.
Όπως αναφέρει σχετικά στο «B&RE» ο ταμίας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Στιβαχτάρης, πρόσφατα και συγκεκριμένα στη διάρκεια του Δεκεμβρίου αγοράστηκαν από Ρώσους ιδιώτες δύο εκτάσεις, άνω των 10 στρεμμάτων έκαστη, στην ευρύτερη περιοχή της Νικήτης (Σιθωνία), με προοπτική κατασκευής παραθεριστικών κατοικιών για ιδία - και όχι μόνο - χρήση, ενώ επίσης σε ρωσικά χέρια έχει περάσει και το ξενοδοχείο «Portes Palace» στη Νέα Ποτίδαια.
Σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα, ωστόσο, για την ευόδωση των αφίξεων Ρώσων και άλλων αλλοδαπών αγοραστών θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Χαλκιδικής, η εφαρμογή του άρθρου 14 του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την εκτός σχεδίου δόμηση, την οποία ο κ. Στιβαχτάρης χαρακτηρίζει «ταφόπλακα», για το real estate και για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής, γιατί όπως υποστηρίζει, «εν μία νυκτί καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση». Ευελπιστεί, δε, πως θα υπάρξει αντίδραση και μεγάλου αριθμού βουλευτών και τελικά «δεν θα περάσει».
«Το τελευταίο εξάμηνο - τονίζει σχετικά ο κ. Στιβαχτάρης - η κτηματαγορά της Χαλκιδικής κινείται με τη ρωσική αγορά κατά 80%, με τη βουλγαρική και γενικότερα με τη βαλκανική αγορά κατά 10% και μόνο κατά 10% με την ελληνική αγορά. Το ποσοστό αυτό είναι τραγικό, βεβαίως, όσον αφορά την ελληνική αγορά, καθώς το ελληνικό στοιχείο ούτε να χρηματοδοτηθεί μπορεί από τις Τράπεζες, αλλά και επηρεάζεται άμεσα από το κλίμα αβεβαιότητας της εθνικής μας οικονομίας.
Εάν όμως ψηφίζουμε και τέτοια προεδρικά διατάγματα ή νομοσχέδια, τότε η κατάσταση γίνεται τραγική και για το σύνολο της οικονομίας, καθώς διώχνουμε μόνοι μας τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και επενδυτές. Ήδη μέσω των συνεργασιών, που έχουμε με γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, η εικόνα που έχουμε είναι ότι παγώνουν συμφωνίες και ζητούνται πίσω προκαταβολές».
Πρόσθετα αιτήματα του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Χαλκιδικής αποτελούν η άρση του περιορισμού των 500 μέτρων, που επιβάλει ο νόμος Μπιρμπίλη για τις εντός σχεδίου δόμησης περιοχές Natura, καθώς επίσης η μείωση του συντελεστή του φόρου μεταβίβασης, που όπως σημειώνει ο ταμίας του Συλλόγου, στην Ελλάδα ανέρχεται σε 8-10%, έναντι 1% ή 2% σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία και η Ισπανία, και η μείωση των εξόδων των συμβολαιογραφικών πράξεων αγοραπωλησιών.
Παρά τα παραπάνω θεσμικά προβλήματα, ο Σύλλογος εκφράζει αισιοδοξία για τις προοπτικές της τοπικής κτηματαγοράς της Χαλκιδικής, χάρη και στις πολύ καλές προσφορές και πτώση των τιμών, κατά 30%, τόσο για γη, όσο και για κατοικίες. Έντονη κινητικότητα, στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται όπως σημειώνει ο κ. Στιβαχτάρης, και στην ορεινή Χαλκιδική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πωλήσεις αγροτεμαχίων δύο ή τεσσάρων στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200 τ.μ., στο Παλαιόκαστρο, έναντι ποσού 40.000 ευρώ, ενώ πριν έναν χρόνο η τιμή τους ανερχόταν σε 80.000 ευρώ.
NAYTEΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: