Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η Βουλή έχει τον δικό της “Τάισον”!

                                            
Στην πυγμαχική του καριέρα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δαγκώνει (!) το αφτί ενός αντιπάλου του, όπως ο Μάικ Τάισον, στην αξέχαστη αναμέτρηση με τον Εβάντερ Χόλιφιλντ. Στην πολιτική βγαίνει νικητής σε όλες τις εσωκομματικές κόντρες, γρήγορα φτιάχνει ισχυρό όνομα ως στέλεχος του ΛΑΟΣ και τώρα μπαίνει στη Βουλή στη θέση του ανταγωνιστή του.

O κ. Χρήστος Καλαποθαράκος, αδελφός του δολοφονηθέντος «αρχηγού της νύχτας» Θέμη Καλαποθαράκου, είναι το νέο πρόσωπο στη Βουλή των Ελλήνων, ως πρώτος επιλαχών μετά την παραίτηση του κ. Μάκη Βορίδη και πλέον οι βουλευτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα…
 
προσεκτικοί απέναντι σε έναν πραγματικό «Μάικ Τάισον», που κουβαλά στις πλάτες του το όνομα που έγινε μύθος στην ιστορία της αθηναϊκής νύχτας.

Δεκαετία ’90. Η νυχτερινή ζωή της Αθήνας ζει στους ρυθμούς και τους κανόνες που επιβάλλει ο αρχινονός Θέμης Καλαποθαράκος. Τα κέντρα διασκέδασης αποδίδουν τα σέβη τους -τα οποία μεταφράζονται σε μερικά εκατομμύρια δραχμές- στον ισχυρό άνδρα. Μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, ανάλογα πάντα με την εκάστοτε συμφωνία τους.

Την ίδια εποχή οι παλιοί θυμούνται τον αδελφό του Θέμη, Χρήστο Καλαποθαράκο, να κινείται σε αντίθετους δρόμους οδηγώντας την διαχρονική Alfa Romeo Veloce. «Ηθελε πάντα να ξεχωρίζει από τον αδελφό του. Ανάμεσά τους υπήρχε πάντα χάσμα ιδεών, επιθυμιών και αντίληψης της πραγματικότητας», λένε πρόσωπα της νύχτας. «Ο Θέμης ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο μέσω της παράνομης δραστηριότητάς του, ενώ ο Χρήστος σκεφτόταν πάντοτε πιο καθαρά όντας αποστασιοποιημένος από πράξεις και γεγονότα που μπορούσαν να του στερήσουν την ελευθερία του, ακόμα και την ίδια του τη ζωή».

26 Ιουλίου 2000. Ο Θέμης Καλαποθαράκος δολοφονείται από μέλη αντίπαλης συμμορίας έξω από την εξοχική του κατοικία στον Μαραθώνα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο θάνατός του θα γίνει η αιτία για τη βίαιη και απότομη αλλαγή στον χάρτη της προστασίας των νυχτερινών μαγαζιών στην Αθήνα και όχι μόνο. Ο αδελφός του Χρήστος, όπως τότε, έτσι και σήμερα δηλώνει ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση και ανάμιξη με οτιδήποτε αφορούσε τη δραστηριότητα του αδελφού του.

«Δεν με αφορά τίποτε απ’ όλα αυτά. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε και ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Εγώ είχα μια εντελώς διαφορετική διαδρομή στη ζωή μου και αυτή κράτησα», λέει σήμερα ο βουλευτής.

Όσοι τον γνώριζαν εκείνη την εποχή κάνουν λόγο για μια εμβληματική φιγούρα που περιστοιχιζόταν από αιθέριες υπάρξεις, αλλά και πως υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρος όσον αφορά στις προσωπικές του σχέσεις.
«Αν και γενικά ήταν σφιχτός στα έξοδά του, βοηθούσε όσους φίλους βρίσκονταν σε ανάγκη».

Δάγκωσε το αφτί του αντιπάλου του

Μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του νεοεισερχόμενου βουλευτή του ΛΑΟΣ αποτέλεσε ο αθλητισμός, και ιδιαίτερα το δυναμικό άθλημα της πυγμαχίας. Στην εύπλαστη ηλικία των 16 πάλευε στα ρινγκ με τη φανέλα της ΑΕΚ προκαλώντας αίσθηση με τις ικανότητές του.

Καταφέρνει γρήγορα να ξεχωρίσει και δύο χρόνια αργότερα επιτυγχάνει την είσοδό του στην εθνική ομάδα των εφήβων. Δημιουργεί όνομα στην κατηγορία των 91 κιλών και καταφέρνει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο.

«Υπήρξε ένας πολύ δυνατός αθλητής και συνάμα εξαιρετικός χαρακτήρας. Υπήρξε πρωταθλητής στη β΄ κατηγορία ανδρών, δεύτερος στην α’ κατηγορία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος και αν ήταν περισσότερο αφοσιωμένος στην προπόνηση σίγουρα θα είχε επιτύχει ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις», θυμάται ο συναθλήτης του στην ΑΕΚ και νυν προπονητής της ομάδας, κ. Πανταζής Μαρκάκης.
Ωστόσο, η πυγμαχική καριέρα του κ. Χρήστου Καλαποθαράκου θα σημαδευτεί και από ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής περιστατικό. Πάνω στην ένταση και την αγωνία μιας σκληρής αναμέτρησης ο Καλαποθαράκος, ως άλλος Μάικ Τάισον, δαγκώνει το αφτί του αντιπάλου του!

«Ηταν ένα τυχαίο περιστατικό που συνέβη πάνω στην ένταση του αγώνα γιατί ο Χρήστος δεν είχε δώσει ποτέ του αφορμή. Το ίδιο είχε κάνει και ένας άλλος αθλητής, ο Γιάννης Χρήστου, σε έναν Βούλγαρο αντίπαλό του, τον Στοϊμένοφ. Το ίδιο έκανε και ο Χρήστος Καλαποθαράκος, χωρίς επαναλαμβάνω να έχει δόλο. Ήταν μια ενστικτώδης αντίδραση και το μοναδικό μελανό σημείο, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, στην καριέρα του», συμπληρώνει ο κ. Πανταζής Μαρκάκης. «Πέρα από αυτό, ήταν υπόδειγμα αθλητή και ένας θαυμάσιος χαρακτήρας», συμπληρώνει.

Ο κ. Χρήστος Καλαποθαράκος ακόμα και σήμερα ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και έχει ως χόμπι τη διοργάνωση τουρνουά πολεμικών τεχνών στην επαρχία, καθώς και αγώνων μπρα ντε φερ, όπου συμμετέχει με την ιδιότητα του κριτή.





Η κόντρα με τον Βορίδη

Ο κ. Χρήστος Καλαποθαράκος ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική στα 20 του ως «νεροκουβαλητής», όπως λέει ο ίδιος, βουλευτών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, παράταξη στην οποία επέλεξε να εισχωρήσει επειδή «ήταν στον πατριωτικό χώρο».

Το 2000 φεύγει από τη Νέα Δημοκρατία και δύο χρόνια αργότερα γνωρίζει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Συστρατεύεται μαζί του χωρίς σκέψεις αρχικά για να πολιτευτεί, όμως στην πορεία αλλάζει γνώμη επειδή, όπως εξηγεί, η μάχη δίνεται στην κάλπη και εκείνος ως στέλεχος του κόμματος έπρεπε να αποδείξει ότι μπορούσε να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Εκμεταλλεύεται την ορμή και το πάθος, δύο στοιχεία του χαρακτήρα του τα οποία κέρδισε μέσα από την ενασχόλησή του με το άθλημα της πυγμαχίας. Ξεκινάει αρκετά δυναμικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα βγάζει νοκ άουτ τους αντιπάλους του στις εσωκομματικές αναμετρήσεις.

Το 2004 καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε προτίμηση σταυρών για την Κεντρική Επιτροπή και εκλέγεται μέλος στην Εκτελεστική Γραμματεία. Δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2006, εκλέγεται πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού Λαϊκός Νομαρχιακός Συναγερμός (ΛΑΝΣ) και διατελεί επικεφαλής του συνδυασμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής. Συμμετέχει στις εθνικές εκλογές το 2007 της Περιφέρειας Αττικής χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί. Στις τελευταίες εκλογές είχε βρεθεί στη 2η θέση στο ψηφοδέλτιο Περιφέρειας Αττικής και ήταν ο α’ επιλαχών.

Έτσι, λοιπόν, πριν από μια βδομάδα κάθισε στα έδρανα της Βουλής μετά και την παραίτηση του κ. Μάκη Βορίδη από τη θέση του βουλευτή του ΛΑΟΣ.

Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, κάνουν λόγο για μια διαχρονική κόντρα ανάμεσα στα δύο πολιτικά πρόσωπα.

Λένε λοιπόν ότι ο ένας (ο Καλαποθαράκος) ήταν «ο παλιός», που είχε φτύσει αίμα για το κόμμα, ενώ για τον δεύτερο (τον Βορίδη) λέγεται πως τα βρήκε όλα έτοιμα αλλά και ότι πως φρέναρε την περαιτέρω ανάπτυξη της εκλογικής δύναμης του ΛΑΟΣ στην Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό να μην αναδειχτεί άλλο πρόσωπο του κόμματος πέρα από τον ίδιο.

«Κόντρα δεν θα έλεγα ότι υπήρξε, αλλά συναγωνισμός, που πάντα είναι ευπρόσδεκτος γιατί έτσι έρχεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν έχω κάτι προσωπικό, προς Θεού, σέβομαι και εκτιμώ τον αγώνα του καθενός», αναφέρει στο protothema.gr κ. Χρήστος Καλαποθαράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: