Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Μέχρι αρχές Ιουλίου ανοίγει η αυλαία για τα ΟΠΑΑΧ

Με τελευταίο «κρίκο» στην αλυσίδα των υπογραφών, τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την προετοιμασία της προκήρυξης του 3ου Άξονα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλταταζής» 2007-2013. Όπως γνωστοποίησε σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου κ. Κυρίτση, μέχρι τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα έχει δημοπρατηθεί το μέτρο/δράση του Άξονα 3 «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» του προγράμματος «Μπαλτατζής», τα γνωστά ΟΠΑΑΧ...
Τα πρώην «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου» (ΟΠΑΑΧ) θα περιλαμβάνουν, όπως έχει γράψει η Agrenda έξι δράσεις, οι οποίες προβλέπεται από τη Διαχειριστική Αρχή της λεωφόρου Καβάλας ότι θα προκηρυχθούν μέσα στον Ιούνιο. Δηλαδή στις επόμενες μέρες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κυρίως στον χώρο του αγροτουρισμού και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων, που κατοικούν στην ύπαιθρο, θα μπορούν να καταθέτουν φακέλους για να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του Άξονα. Το έναυσμα δίνει σε κάθε περιφέρεια αυτή την περίοδο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία συμμετέχει σε ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την επικράτεια. Πρώτος σταθμός ήταν το Ηράκλειο στις 2 Ιουνίου και η Ρόδος, ακολούθησαν στις 3 Ιουνίου τα Χανιά και το απόγευμα της ίδιας μέρας στη Λάρισα και στις 7 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, το υπουργείο ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και για τις νέες δράσεις της προσέγγισης Leader (Άξονας 4), για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των προκηρύξεων κατά τόπους.
Αναλυτικότερα στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων/δράσεων του Άξονα 3 «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» που αφορούν σε καθεστώτα ενίσχυσης (ιδιωτικές επενδύσεις), κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων θα επεξηγηθούν και θα αναλυθούν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης, αξιολόγησης και ένταξης των εν δυνάμει δικαιούχων, παρακολούθησης της πορείας υλοποίησής τους και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική Νομοθεσία που διέπει την εφαρμογή των Προγραμμάτων και Δράσεων της 4ης προγραμματικής περιόδου για την Αγροτική Ανάπτυξη.
 
Χρηματοδότηση
Ο συνολικός προϋπολογισμός των νέων προγραμμάτων ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ και μοιράζεται ως εξής στις έξι δράσεις:
311 «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες»
Στα πλαίσια του Μέτρου προβλέπεται η ενίσχυση επενδύσεων που υλοποιούνται από αγρότες και μέλη του αγροτικού νοικοκυριού, οι οποίες διαφοροποιούν τις δραστηριότητες της γεωργικής εκμετάλλευσής τους, με την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με τη γεωργία. Επιλέξιμες είναι επενδύσεις: Ξενώνες και καταλύματα έως 40 κλινών με προϋπολογισμό έως 600.000 ευρώ, χώροι εστίασης και αναψυχής, επισκέψιμα αγροκτήματα, επιχειρήσεις παροχής εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών, οικοτεχνία, χειροτεχνία, παραγωγή ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση, βελτίωση των υποδομών των μικρών επιχειρήσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός από τα καταλύματα, ο προϋπολογισμός των έργων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι μέλη του αγροτικού νοικοκυριού και ειδικότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης για στήριξη. Εξαιρούνται οι γεωργικοί εργάτες. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν έως 180 δικαιούχοι.
Σημειώνεται ότι στο παρόν μέτρο δεν περιλαμβάνονται ενέργειες μεταποίησης/εμπορίας γεωργικών προϊόντων που καλύπτονται από το Μέτρο 123 του «Αλ. Μπαλτατζής».
 
312 «Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων»
Στα πλαίσια του Μέτρου προβλέπεται η ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων με περίπου ίδιες επιλέξιμες επενδύσεις με το Μέτρο 311. Η διαφορά είναι στους δικαιούχους, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να είναι αγρότες, αλλά μπορούν να είναι κάτοικοι των περιοχών ΟΠΑΑΧ (όπως ίσχυαν το 2000-2006) ή νομικά πρόσωπα. Επιλέξιμες είναι επενδύσεις για βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση, δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων και βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά επένδυση ανέρχεται έως 300.000 ευρώ και στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν έως 180 δικαιούχοι.

313 «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων» Στα πλαίσια του Μέτρου προβλέπεται η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων τα οποία αφορούν στη βελτίωση και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος. Στο 313 εντάσσονται ενδεικτικά τα ακόλουθα:
Α) Παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα:
- Τοπικά κέντρα τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία - περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης,
- Σήμανση αξιοθέατων, μνημείων, κλπ.
- Ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου
- Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών κλπ).
Οι τρεις πρώτες δράσεις υλοποιούνται εκτός περιοχών NATURA.
Β) Παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας:
- Μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης
- Χώροι εστίασης και αναψυχής
- Βελτίωση επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, εκτός των όσων προβλέπονται από την νομοθεσία (π.χ. φωτοβολταϊκά, ηλιακή, αιολική ενέργεια κλπ)
- Γραφεία οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.
- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης κλπ).
Για τις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί), το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται έως 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες. Για τις υπόλοιπες δράσεις (ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων, παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα) το συνολικό επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται μέχρι τα 300.000 ευρώ.
Δικαιούχοι α) για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα είναι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι εταιρείες τους, καθώς και συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, των οποίων στο καταστατικό τους σκοπό προβλέπεται η υλοποίηση αντίστοιχων έργων. β) Για παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας: Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του Μέτρου 311, κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Άξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις γεωγραφικά οριοθετημένες περιοχές παρέμβασης το μέτρο περιορίζεται:
Α. Στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων,
Β. Στις κατηγορίες παρεμβάσεων που αναφέρονται ανωτέρω και το συνολικό επιλέξιμο κόστος που ενισχύεται,
Γ. Σε παρεμβάσεις σε Δημοτικά Διαμερίσματα έως 3000 κατοίκους (εξαιρείται η δράση που αφορά στην προβολή προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων),
Δ. Για τις υποδομές διανυκτέρευσης, στο όριο δυναμικότητας που ορίζεται ανωτέρω ενώ στις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού τους η σχετική παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητάς τους.
Στόχος είναι να στηριχθούν 400 νέες τουριστικές δράσεις και να δημιουργηθούν περίπου 3.000 νέες θέσεις εργασίας.
 
321 «Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό»
Στα πλαίσια του Μέτρου προβλέπεται η ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη γεωργική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα, με την ανάδειξη και διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και με τη στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών, κλπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά πρόταση ανέρχεται έως 30.000 ευρώ και το ανώτατο ύψος ενίσχυσης έως 75% του συνολικού κόστους.
Να σημειωθεί εδώ ότι δικαιούχοι είναι συλλογικοί φορείς και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι αγρότες ή επιχειρήσεις, όπως και στις επόμενες δράσεις των ΟΠΑΑΧ. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο συμπεριλαμβάνει δημόσια έργα αγροτικής οδοποιίας και άλλες υποδομές για την ύπαιθρο, που όμως ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Έτσι, από τον συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου (111.642.785 ευρώ) μόνο ένα μικρό ποσοστό αφορά στις επιλέξιμες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στα πλαίσια της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
 
322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών»
Το μέτρο αφορά σε παρεμβάσεις αποκατάστασης εξωτερικών όψεων κτισμάτων στα πλαίσια της συνολικής αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης και ανάδειξης των οικισμών των περιοχών παρέμβασης του προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά πρόταση ανέρχεται έως 40.000 ευρώ και το ανώτατο ύψος ενίσχυσης έως 60% του συνολικού κόστους. Δικαιούχοι της δράσης είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο όσον αφορά στο σκέλος των αποκαταστάσεων κτιρίων. Για τα δημόσια έργα αποκατάστασης και ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων και κτιρίων κοινής ωφελείας (με δικαιούχους ΟΤΑ) έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται η δράση.
Για το σύνολο των επιλέξιμων δράσεων προβλέπεται ποσό ύψους 74.771.786 ευρώ, εκ των οποίων ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι για έργα αποκατάστασης όψεων ιδιωτικών κτιρίων.
 
323 «Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς»
Στα πλαίσια του Μέτρου προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου και συγκεκριμένα κτισμάτων/στοιχείων αγροτικής/πολιτιστικής κληρονομιάς (όπως μύλοι, λιοτρίβια, πατητήρια, κλπ). Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά πρόταση ανέρχεται έως 200.000 ευρώ και το ανώτατο ύψος ενίσχυσης έως 75% του συνολικού κόστους.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο συμπεριλαμβάνει έργα προστασίας και αναβάθμισης περιοχών Natura 2000, χωρίς να έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Έτσι, από τον συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου (21.913.980 ευρώ) μόνο ένα ποσοστό αφορά στις επιλέξιμες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στα πλαίσια της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
 
Πίνακας: Προϋπολογισμός αμιγώς ιδιωτικών δράσεων ΟΠΑΑΧ
Μέτρο Συνολικό κόστος       Δημόσια δαπάνη
311     73.364.395    38.364.395
312     111.814.796  56.814.796
313     181.664.283  91.664.283
 
 
Επιλέξιμες δαπάνες Μέτρου 311
- Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης.
- Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, χώρων εστίασης και αναψυχής.
- Ίδρυση και εκσυγχρονισμός γραφείων οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού.
- Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης).
- Βελτίωση υποδομής επιχειρήσεων (των κατηγοριών που αναφέρονται στις δράσεις της κατηγορίας «παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας» αυτού του Μέτρου και για τους δικαιούχους αυτού του Μέτρου) με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης.
 
Επιλέξιμες δαπάνες Μέτρου 312
- Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της συγκεκριμένης βιοτεχνικής δραστηριότητας.
- Δαπάνες για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τη μεταφορά και εγκατάστασή του.
- Δαπάνες για λοιπό εξοπλισμό.
- Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω όπως, αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ κλπ. Οι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης.
- Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του διαδικτύου κ.λ.π. και με ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού επιλέξιμου κόστους
- Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επιχείρησης (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα κ.ο.κ.), στην περίπτωση που η χρήση τους είναι πλήρως αιτιολογημένη από το είδος της επένδυσης.
- Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων, καθώς επίσης και δαπάνες που καταβάλλονται από τους τελικούς αποδέκτες σε αναγνωρισμένους οργανισμούς πιστοποίησης για την αρχική πιστοποίηση των συστημάτων αυτών. Οι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 3% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης.
- Δαπάνες κατασκευών, προμήθειας και εγκατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης.
- Ειδικότερα όσον αφορά στις δαπάνες για την εκπόνηση μελετών όλων των παραπάνω κατηγοριών πράξεων, αυτές είναι επιλέξιμες και χρηματοδοτούνται μόνο όταν υλοποιείται η κατασκευή των αντίστοιχων έργων. Μελέτες οι οποίες δεν εφαρμόζονται, ανεξαρτήτως αιτίας, δεν χρηματοδοτούνται στα πλαίσια του παρόντος Μέτρου.
 
Επιλέξιμες δαπάνες Μέτρου 313
- Δαπάνες για τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων προκειμένου για ιδρύσεις υποδομών διανυκτέρευσης, με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό, ξενοδοχειακό και λοιπό εξοπλισμό, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου αυτών.
- Δαπάνες για την επέκταση και βελτίωση κτιριακών υποδομών, του περιβάλλοντα χώρου, των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού προκειμένου για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών διανυκτέρευσης με την προϋπόθεση ότι η σχετική παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητάς τους με προσθήκη καθ’ ύψος ή/και κατ’ επέκταση.
- Δαπάνες για τη δημιουργία νέων χώρων εστίασης και αναψυχής με την αντίστοιχη αγορά εξοπλισμού, καθώς και δαπάνες για την αναβάθμιση, επέκταση υφιστάμενων υποδομών και του αντίστοιχου εξοπλισμού χώρων εστίασης και αναψυχής.
- Δαπάνες για την ίδρυση, επέκταση και αναβάθμιση λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων και αγορά του σχετικού εξοπλισμού αυτών.
- Δαπάνες για μελέτες - υπηρεσίες υποστήριξης, όπως η σύνταξη σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης, η μελέτη έκδοσης οικοδομικής άδειας, δαπάνες επιβλέψεων, επιμετρήσεων, μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ κλπ. Οι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης.
- Δαπάνες κατασκευών, προμήθειας και εγκατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης .
- Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του διαδικτύου και με ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού επιλέξιμου κόστους.
- Ειδικότερα όσον αφορά στις δαπάνες για την εκπόνηση μελετών όλων των παραπάνω κατηγοριών πράξεων, αυτές είναι επιλέξιμες και χρηματοδοτούνται μόνο όταν υλοποιείται η κατασκευή των αντίστοιχων έργων. Μελέτες οι οποίες δεν εφαρμόζονται, ανεξαρτήτως αιτίας, δεν χρηματοδοτούνται στα πλαίσια του παρόντος Μέτρου.
 
Συνάντηση για τα ΟΠΑΑΧ στα Τρίκαλα 
Κατά τη συνάντηση, η κ. Κυρίτση ανέπτυξε τους Γενικούς Στρατηγικούς Στόχους της 4ης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 στον Αγροτικό Τομέα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013 (ΠΑΑ).
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων/δράσεων του Άξονα 3 «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» που αφορούν σε καθεστώτα ενίσχυσης (ιδιωτικές επενδύσεις), εξηγήθηκαν και αναλύθηκαν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης, αξιολόγησης και ένταξης των εν δυνάμει δικαιούχων, παρακολούθηση της πορείας υλοποίησής τους και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία που διέπει την εφαρμογή των Προγραμμάτων και Δράσεων της 4ης προγραμματικής περιόδου για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Προηγήθηκε χαιρετισμός του προέδρου της Αναπτυξιακής Τρικάλων κ. Πάτρα, ενώ ο αντινομάρχης Λάρισας Κώστας Σπανούλης και τα μέλη της ΑΕΝΟΛ κ.κ. Γ. Βαρνάς, Β. Λέτσιος εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με το μικρό κονδύλι που προβλέπεται από το πρόγραμμα για το ΟΠΑΑΧ, για την ελλιπή προετοιμασία του Υπουργείου, καθώς και για την αναγκαιότητα τα χρήματα να μοιραστούν ανά περιφέρεια και όχι οριζόντια, ώστε να αποφευχθούν οι αδικίες και οι αποκλεισμοί. Την ημερίδα παρακολούθησαν η αντινομάρχης Ρένα Καραλαριώτου, ο αντιδήμαρχος Χρ. Τερζούδης, πολλοί εκπρόσωποι Αναπτυξιακών Εταιριών της χώρας και δήμων, οι οποίοι ετοιμάζονται ήδη να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: