Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Καθαρισμός ακτών στην Κασσάνδρα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-0bEGEJcCV8jhbGJlL8LQROtNePAvJxKP0RNszLpWaeSbT_M0bbURQ9kJTs3wUhmd_NmQdN0Xjp1JWcw2uLwLgdex4m_3V3WppxQBc-2S_sCr1-PjCV2cSqy8T89DzZy8V7CFblVuHcg/s1600/AKTES_2.pngΤην αγωνία τους για την τύχη του σπάνιου φυτικού οικοσυστήματος του «κάβου», που αποτελεί το σύμβολο του Ποσειδίου, εξέφρασαν με την οικολογική πρωτοβουλία τους τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού & Ναυτικού Ομίλου Καλάνδρας (Π.Ν.Ο.Κ.), που την Κυριακή 6 Ιουνίου, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλάνδρας,του Δημοτικού Σχολείου Καλάνδρας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλάνδρας, καθάρισαν......




(για δεύτερη συνεχή χρονιά) την περιοχή, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Στη συμβολική αυτή κίνηση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας και ο δήμαρχος Κασσάνδρας Αριστείδης Κανέλης.
Οι διοργανωτές διένειμαν στους συμμετέχοντες ενημερωτικό υλικό, στο οποίο επισημαίνεται ο αυθαίρετος αποκλεισμός δεκάδων συνεχόμενων χιλιομέτρων παραλίας, η μη εφαρμογή των υπαρχόντων δικαστικών αποφάσεων, καθώς και η προφανής παραβίαση της υπάρχουσας Νομοθεσίας, στις παρακάτω συγκεκριμένες περιπτώσεις:

AKTES_2Από το κάμπινγκ του Ε.Ο.Τ., παράνομα ενσωματώθηκε και περιφράχτηκε ο παράλιος κοινοτικός δρόμος μήκους 650 μ. και πλάτους 8 μ. που υπήρχε και έδινε πρόσβαση στην αποκλεισμένη σήμερα παραλία.

Οι αποφάσεις Δικαστηρίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

* πρωτόκολλο Διοικητικής αποβολής σε βάρος του ΕΟΤ (Νομαρχία Χαλκιδικής στις 02-6-1992 μετά από αίτημα της κοινότητας Καλάνδρας)
* απόφαση 106/1996 της 24-5-1996 του Ειρηνοδικείου Κασσάνδρας και επικύρωση του πρωτοκόλλου αποβολής
* απόφαση 54/1998 του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής (απόρριψη της έφεσης του ΕΟΤ και επικύρωση α)του πρωτοκόλλου αποβολής και β)της απόφασης Ειρηνοδικείου)
* Νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κασσάνδρας για άνοιγμα του Δρόμου στη Συνεδρίαση της 31-8-2009.

Το κάμπινγκ του Α.Π.Θ., ο μεγάλος ευεργετηθείς από την κοινότητα Καλάνδρας, περιέφραξε την περιοχή που του δωρήθηκε και μέσω της οποίας γινόταν η πρόσβαση στην παραλία που βρίσκεται έμπροσθέν της, με αποτέλεσμα τον άμεσον αποκλεισμό του ευεργέτη του από οποιαδήποτε πρόσβαση σ’ αυτήν.

οι Νόμοι οι αποφάσεις και η εφαρμογή τους:

* “ …σε εφαρμογή των νόμων 2971/2001,1337/1983 επιβάλλεται σε κάθε τμήμα γηπέδου που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 300 μέτρων, να διακόπτεται η περίφραξη και να αφήνεται απερίφρακτο τμήμα του γηπέδου, κάθετου προς την ακτή, πλάτους τουλάχιστον τριών (3) μέτρων…».

* …Συμπερασματικά, η ισχύουσα νομοθεσία φαίνεται να παρέχει επαρκή προστασία στα ευπαθή αυτά οικοσυστήματα (αιγιαλό και παραλία). Ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο οφείλει να τα προστατεύει εξασφαλίζοντας ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά>.
Το πραγματικό ζήτημα, όμως, εντοπίζεται στην πλημμελή εφαρμογή της από τα διοικητικά όργανα της πολιτείας.

Έτσι αποφαίνεται ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ. κ. Κώστας Χρυσόγονος.

Αποφασίσθηκε στη Συνεδρίαση της 31-8-2009 του Δήμου Κασσάνδρας:

* «…η εφαρμογή της νομοθεσίας για διακοπή της περίφραξης και άνοιγμα κάθετων δρόμων προσπέλασης στη θάλασσα τόσο μεταξύ των κάμπινγκ του ΕΟΤ και του ΑΠΘ όσο και μεταξύ του κάμπινγκ του ΑΠΘ και της περιοχής του πολεμικού Ναυτικού…».

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως το μήνυμα, που δόθηκε από την παραλία του Αλίμου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα φτάσει επιτέλους και στη δική μας περιοχή και η Διοίκηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων που η ίδια πήρε, αν θέλει να σέβεται τον εαυτό της.
Εμείς δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να επισημαίνουμε την αυθαιρεσία και δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από την εφαρμογή της υπάρχουσας Νομοθεσίας και των δικαστικών αποφάσεων», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: