Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Απόβλητα με οικονομική αξία από τα ελαιουργεία


Τα απόβλητα από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου, με κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να μεταβληθούν σε χρήσιμα υλικά ή να απομονωθούν από αυτά στοιχεία με μεγάλη οικονομική αξία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με θέμα «Η σύγχρονη λειτουργία των ελαιοτριβείων στα πλαίσια της διατήρησης της ποιότητας και της περιβαλλοντικής αειφορίας».




Όπως διαπιστώθηκε κατά την ημερίδα, η ελαιοκομία αποτελεί για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας σημαντική καλλιέργεια, με συνεισφορά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, στην διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και βασικό γνώρισμα του τοπίου, ιδιαίτερα για τη Νότια Πελοπόννησο. Η διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν κατά την εξαγωγή του ελαιολάδου έχει απασχολήσει πολλούς φορείς και τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημείο αιχμής στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και της εφαρμογής της αναθεωρημένης Κ.Α.Π. που θέτει ως προϋπόθεση για λήψη επιδοτήσεων την εφαρμογή «πράσινων» πρακτικών.



Στο πλαίσιο του «πρασινίσματος» της Κ.Α.Π. αναφέρθηκε πως η βιολογική γεωργία δεν αποτελεί πανάκεια για την ποιότητα. Η βιολογικότητα αποτελεί μια πράσινη συνιστώσα (ως μέθοδος καλλιέργειας φιλικότερης προς το περιβάλλον), η οποία όμως δεν αποτελεί από μόνη της εγγύηση ποιότητας. Η βιολογική καλλιέργεια έχει αυξημένες απαιτήσεις παρακολούθησης και γεωτεχνικής στήριξης του παραγωγού, προκειμένου να αποδώσει προϊόντα που να πληρούν υψηλά ποιοτικά κριτήρια, και θα πρέπει λοιπόν να υιοθετείται από συνειδητοποιημένους παραγωγούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια: