Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

(από το Βήμα της Κυριακής)
Υστερα από τέσσερις διασκέψεις και πολλές ώρες έντονου προβληµατισµού τα τρία µέλη του Δικαστικού Συµβουλίου που αποφάσισαν την προφυλάκιση του µοναχού Εφραίµ εξέδωσαν ένα βούλευµα το οποίο επρόκειτο να ξεσηκώσει πολλές συζητήσεις. Η...


πρόεδρος του Συµβουλίου κυρία Αλεξάνδρα Κακκαβά και τα άλλα δύο µέλη, οι δικαστές κ. Θ. Σπηλιάδης και κυρία Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, συζήτησαν εξαντλητικά τόσο την ουσία της υπόθεσης όσο και τις νοµικές προϋποθέσεις της προφυλάκισης. Τελικά η απόφαση ήταν οµόφωνη, αλλά στη διάρκεια των συζητήσεων κατά τις διασκέψεις διατυπώθηκαν ισχυρές αντιρρήσεις αλλά και συγκρουόµενα νοµικά επιχειρήµατα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ένα µέλος της σύνθεσης του Δικαστικού Συµβουλίου διατύπωσε αρχικά ισχυρές ενστάσεις για την προφυλάκιση, δεδοµένου ότι δεν συνέτρεχε ασφαλώς ο πρώτος όρος που θέτει ο νόµος: ο αρχιµανδρίτης δεν ήταν ύποπτος φυγής, µε δεδοµένο ότι είχε έρθει από το εξωτερικό για να παραστεί στην απολογία του στις 29 Νοεµβρίου. Επιπλέον, έλεγε ο συγκεκριµένος δικαστής, ο νόµος που ψηφίστηκε επί Καστανίδη θέτει ισχυρές προϋποθέσεις για την προφυλάκιση, κυρίως να είναι ο κατηγορούµενος ύποπτος τέλεσης και άλλων εγκληµάτων.

Στον αντίποδα βρίσκονταν οι εισηγήσεις τόσο της προέδρου όσο και της εισηγήτριας του Συµβουλίου. Η πρόεδρος έκανε λόγο, σύµφωνα µε πληροφορίες, και για το κοινό περί δικαίου αίσθηµα, για την επιθυµία του κόσµου να βλέπει να αποδίδεται Δικαιοσύνη έστω σε µία υπόθεση. Στο ίδιο κλίµα ήταν και η εισηγήτρια, η οποία µάλιστα διάβασε λεπτοµερώς τη γραπτή εισήγηση της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού. Τα επιχειρήµατα της κυρίας Καλού τελικά έγιναν απολύτως δεκτά από το βούλευµα. Επιπλέον η απολογία του γέροντα κρίθηκε µη ειλικρινής σε κάποια σηµεία και αόριστη σε σχέση µε τα εκατοµµύρια που διακινήθηκαν µέσω υπεράκτιων εταιρειών οι οποίες ανήκαν στη Μονή. Παρ’ ότι δεν αναφέρθηκε ως φάντασµα, πάνω από τις διασκέψεις κρεµόταν η προσπάθεια αγιοποίησης του σκανδάλου από µερίδα ΜΜΕ που επέµεναν ότι δεν υπάρχει ζηµιά σε βάρος του Δηµοσίου! Το τελευταίο επιχείρηµα, µας έλεγε ανώτατος δικαστής, ήταν ευθέως αντίθετο µε τις αποφάσεις και τα πορίσµατα τουλάχιστον τεσσάρων δικαστικών λειτουργών της Δικαιοσύνης οι οποίοι είχαν κρίνει ότι υπάρχει ζηµιά εκατοµµυρίων ευρώ σε βάρος του Δηµοσίου. Αλλωστε, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά πηγή του Αρείου Πάγου, «κανένας δικαστής δεν µπορεί πια να βάλει την υπογραφή του σε πόρισµα απαλλαγής όταν παρανόµως έχουν δοθεί στη Μονή φιλέτα του Δηµοσίου αξίας εκατοµµυρίων ευρώ...».

Η απόφαση η οποία ελήφθη τελικά ήταν καταπέλτης για τον γέροντα Εφραίµ. Εκτός από τις αιτιάσεις της Ειρήνης Καλού περί εκµετάλλευσης της ιδιότητός του ως επικεφαλής µονής διεθνούς κύρους, οι τρεις δικαστές προχώρησαν ένα βήµα ακόµη: «Είναι άτοµο µε ροπή στην εγκληµατική δράση» εκτίµησαν, ενώ έκαναν και χαρακτηρισµούς για τις ενέργειές του ως «επιτήδειες και µεθοδευµένες». Το Συµβούλιο έκανε λόγο µάλιστα για τον επηρεασµό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριµένους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Βατοπαιδίου. Ετσι, παρ’ ότι τα αδικήµατα των πολιτικών έχουν κριθεί παραγεγραµµένα από το Συµβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (Φεβρουάριος 2011), η Δικαιοσύνη µε το βούλευµα-σταθµό έδειξε ότι δεν ξεχνά την πολιτική απόχρωση του σκανδάλου. Το πλέον πάντως επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του αρχιµανδρίτη Εφραίµ κατά το βούλευµα είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενοχής του. Επιβαρυντικές υπήρξαν για τους δικαστές και οι προσπάθειες παρέµβασης από παράγοντες εκτός χώρας.

Στο κελί Νο2
Οι πρώτες ημέρες στο κελί 2 της Στ’ Πτέρυγας του Κορυδαλλού για τον γέροντα Εφραίμ πέρασαν με επισκέψεις μητροπολιτών και μοναχών που του συμπαραστέκονται. Το επισκεπτήριό του θα είναι ελεύθερο, ωστόσο αναμένεται να κατατεθεί αίτηση των συνηγόρων του για αντικατάσταση της προφυλάκισης από περιοριστικούς όρους. Η αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε κατά του βουλεύματος, η οποία αρχικά ζητήθηκε από διάφορους παράγοντες και συζητήθηκε, μάλλον έχει αποκλειστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: