Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στην εποχή της αγροτικής απόγνωσης

Χρυσή ευκαιρία η οικονομική κρίση για τους αετονύχηδες που παροτρύνουν τους αγρότες, απόντος του κράτους...







να φυτέψουν ή να σπείρουν διάφορες προσοδοφόρες τάχαμου καλλιέργειες που θα τους κάνουν πλούσιους.


Επιστράτευσαν μάλιστα και ειδικούς στα δελτία ειδήσεων ακόμα και σε ενημερωτικές εκπομπές σαν της Θράσκιας που με περισπούδαστο ύφος ειδικού είπε και ξανάπε πολλές φορές ότι ένας γνωστός της «έσπειρε» ροδιές πέρσι και φέτος έβγαλε πολλά λεφτά!


Με τέτοια προχειρότητα αντιμετωπίζουν την απόγνωση των αγροτών οι ιθύνοντες αφού ο καθένας μπορεί να βγαίνει και να λέει το μακρύ και το κοντό του και να παρασέρνει τους δύσμοιρους αγρότες σε άγνωστα μονοπάτια.


Δύο Υπουργεία, το ένα ως Υπουργείο Ανάπτυξης και το άλλο ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεκάδες αποκεντρωμένες υπηρεσίες κοιμούνται τον ύπνο τον βαθύ αφού είναι πλέον ανύπαρκτοι και τίποτα δεν προσφέρουν, ούτε ανάπτυξη αλλά ούτε κατευθύνσεις και οδηγίες, αφήνοντας τους αγρότες στην τύχη τους ή μάλλον στα νύχια της στυγνής εκμετάλλευσης.


Και οι απεγνωσμένοι φυτεύουν όπως - όπως ροδιές, ισπανικές ελιές, μύρτιλα και βατόμουρα, μέντες και δενδρολίβανα, ρίγανες και θυμάρια, εκτρέφουν σαλιγκάρια και ότι άλλο τους έχουν πει ότι θα τους πλουτίσει απότομα.


Το αποτέλεσμα είναι παντού το ίδιο. Αφού τους αφήσουν και χρεωθούν σε ότι έχουν επιλέξει και τους έχουν πουλήσει τον εξοπλισμό, ξεχνούν τις αρχικές βαρύγδουπες τιμές που τους είχαν υποσχεθεί για την απορρόφηση του όποιου προϊόντος και αφού τους πάρουν τη σοδειά τους δίνουν ελάχιστα αν και εφόσουν την πουλήσουν. Πότε τους φταίει η ποιότητα και πότε οι αγορές που δεν τα παίρνουν και πάει λέγοντας. Τόσο καλά! Και έτσι οι χρεοκοπημένοι αγρότες παραγωγοί δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους που έχουν ήδη προπληρώσει.


Ένα είναι γεγονός. Ποτέ κανείς δεν άνοιξε ξένες αγορές να απορροφήσουν τα Ελληνικά προϊόντα. Ούτε καπνά, ούτε βαμβάκια, ούτε λάδια, ούτε πορτοκάλια, ούτε στάρια, τίποτα δεν μπορούμε να εξάγουμε και να πουλήσουμε στους ξένους. Αντίθετα εισάγουμε απ’ όλα αυτά!!! Καταντήσαμε ένα κράτος εισαγωγών με ανύπαρκτες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και αφού δεν άνοιξαν καμιά αγορά οι ιθύνοντες βάζουν ως πειραματόζωα τους αγρότες να παράγουν νέα είδη που στο τέλος θα τα λουστούν οι ίδιοι ή θα τα πετάξουν στη χωματερή.


Φίλοι αγρότες το νου σας! Συνασπισθείτε σε ομάδες παραγωγών και μοιραστείτε το κόστος επένδυσης ομοειδών καλλιεργειών, κάντε οικονομοτεχνικές μελέτες από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση των προϊόντων σας και βρείτε και εναλλακτικές λύσεις. Αποφύγετε τις κοστοβόρες χειρωνακτικές καλλιέργειες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα αγροτικά μεροκάματα, του Πακιστάν, της Ινδίας, του Μπαγκλαντές και του Μαρόκου, αλλά και αρκετών Βαλκανικών χωρών. Εδώ το μεροκάματο είναι 30 ευρώ για ένα 8ωρο και εκεί είναι 50 λεπτά ανατολή με δύση. Σκεφτείτε καλά πριν καλλιεργήσετε ότι σας παρουσιάζουν ως σπουδαίο. Χρησιμοποιείστε το INTERNET για να βρείτε νέες αγορές, διαπραγματευθείτε εσείς οι ίδιοι και τα παιδιά σας και παρακάμψτε τους μεσάζοντες. Μην περιμένετε πλέον προστασία από κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: