Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πόρτο Καρράς: Απολύσεις ή εργασία εκ περιτροπής

                                          
Σενάρια ομαδικών απολύσεων, εκ περιτροπής εργασίας αλλά κι εποχικής απασχόλησης, προκειμένου να περιορίσει το εργασιακό κόστος στο 30% - 32%, από περίπου 42% που βρίσκεται τώρα, επεξεργάζεται η διοίκηση του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, για να αντεπεξέλθει της κρίσης. ....

Το «πακέτο» προτάσεων, 
που διακρίνονται για κλιμακωτή διαβάθμιση σκληρότητας, τέθηκε υπόψη εκπροσώπων των εργαζομένων το βράδυ της Τρίτης στη συνάντηση με τη διοίκηση, στο πλαίσιο διαβούλευσης για τη διευθέτηση εργασιακών εκκρεμοτήτων. 

Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις στο προσωπικό, καθώς πέραν των άλλων, συνοδεύεται με την απόφαση ότι για το χρονικό διάστημα έως και το Πάσχα, στα μέσα Απριλίου, το ξενοδοχείο Σιθωνία, που λειτουργεί και το Χειμώνα, θα είναι ανοικτό μόνο μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής. 

Χωρίς λεπτομέρειες 
«Από Δευτέρα έως και Πέμπτη οι πληρότητες είναι της τάξεως των 3-5 δωματίων και αυτό με βεβαιότητα θα συνεχιστεί και στο επόμενο σχεδόν τετράμηνο», τόνισε στην «Η» ο γενικός διευθυντής του συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς» Β. Βασιλάκης, προειδοποιώντας πως προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμφωνήσουν να εργάζονται (και να αμείβονται) λιγότερο. Απέφυγε πάντως να εισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης, που έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας, απλώς, πως αυτή η πρώτη επαφή έγινε σε καλό κλίμα και πως θα ακολουθήσει δεύτερη την Παρασκευή. 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία της διοίκησης. Με δηλώσεις του στην «Η» ο πρόεδρος του Εργατο-υπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής Άγγελος Πράτσας, που μετείχε στη διαβούλευση υποστήριξε ότι το προσωπικό θεωρεί το «πακέτο» των προτάσεων εκβιαστικό και δεν το αποδέχεται. «Η επιχείρηση ζητά από 146 άτομα να μετατρέψει τη σύμβαση εργασίας τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου, καθιστώντας τους, δηλαδή εποχιακούς για εργασία 5-6 μηνών. Αντίστοιχα, από περίπου 50 εργαζόμενους στον αμπελώνα και τη βιομηχανική ζώνη εν γένει, ζήτησε να εργάζονται εκ περιτροπής», είπε ο συνδικαλιστής, για να προσθέσει πως «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Θα πάμε στο υπουργείο και στον ΟΜΕΔ για να αποφύγουμε αυτήν την εξέλιξη διότι, παρά τα περί του αντιθέτου, ο όγκος της δουλειάς σε όλες αυτές τις θέσεις, δεν έχει μειωθεί». 

Ζήτησαν στοιχεία 
Ο κ. Πράτσας αποκάλυψε επίσης ότι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να λάβουν στοιχεία για τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης και δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν το Σάββατο (κι εδώ υπάρχει διάσταση απόψεων με τη διοίκηση που μιλά για Παρασκευή) στο τραπέζι της διαβούλευσης για να τοποθετηθούν επίσημα. Αυτό που φαίνεται να συζητά το προσωπικό, αλλά δεν έχει τεθεί από την ιδιοκτησία, είναι η εφαρμογή προγράμματος διαθεσιμότητας των εργαζομένων μέχρι να αρχίσει η θερινή σεζόν. 

Αυτές τις μέρες εξάλλου επικρατεί εργασιακή ειρήνη στο «Πόρτο Καρράς», καθώς διακανονίστηκε η αποπληρωμή οφειλομένων, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το 50% των δεδουλευμένων Οκτωβρίου θα πληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου, ο Νοέμβρης, το Φεβρουάριο και Μάρτιο και τα επιδόματα - άδειες, έως τις 31 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: