Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στο Δήμο Αριστοτέλη

Ανάπτυξη Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού στο Δήμο Αριστοτέλη.

Ο Δήμος Αριστοτέλη προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.» για την ανάπτυξη Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη.

Για τη συλλογή των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού θα τοποθετηθούν από την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.» containers και πλαστικοί κάδοι, σε σημεία συλλογής εντός του Δήμου και συγκεκριμένα στα αμαξοστάσια του Δήμου στην Ιερισσό, την Αρναία και τη Μ. Παναγία. Στη συνέχεια, η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.» θα μεταφέρει με δικά της μεταφορικά μέσα τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού προς τις..... μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης.

Στην κατηγορία των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού ανήκουν οι εξής υποκατηγορίες προϊόντων: Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ηλεκτρικές κουζίνες, θερμαντικά σώματα κλπ), μικρές οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά σίδερα, συσκευές στεγνώματος μαλλιών, ρολόγια, ζυγαριές κλπ), εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικά είδη (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες, μουσικά όργανα κλπ), φωτιστικά είδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου (ανιχνευτές καπνού, θερμοστάτες κλπ) και συσκευές αυτόματης διανομής οποιουδήποτε προϊόντος.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:

«Η ανακύκλωση είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και αποτελεί μια πράξη πολιτισμού, βασισμένη στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και στο ενδιαφέρον μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εναπόθεση των άχρηστων ηλεκτρικών μας συσκευών στο πεζοδρόμιο ή ακόμη χειρότερα ανεξέλεγκτα στη φύση, είναι εικόνες ξεπερασμένες σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και φυσικά με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Τα οφέλη από την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών είναι πολλαπλά, όπως η μείωση του όγκου των σκουπιδιών, η επιμήκυνση του χρόνου ζωής των υπαρχόντων συσκευών, η μείωση του κινδύνου ρύπανσης του περιβάλλοντος από βλαβερές ουσίες και η εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.

Σ' αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε συμπαραστάτες όλους τους φορείς και τους πολίτες του Δήμου μας. Για τον σκοπό αυτό, το προσεχές χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε μία εκστρατεία διαφήμισης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών μας σχετικά με τα θέματα ανακύκλωσης, το έργο του Συστήματος και τον τρόπο λειτουργίας του.

Η ανάπτυξη του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

Μετά το κλείσιμο όλων των σκουπιδότοπων του Δήμου Αριστοτέλη, τη μεταφορά των απορριμμάτων μας σε ΧΥΤΑ, την διασφάλιση των απαραίτητων πόρων από τα Συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την λειτουργική αναβάθμιση του Σταθμού Μεταφόρτωση Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιερισσού και την διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων και των αδρανών μας υλικών, προχωράμε και σε άλλες επιμέρους δράσεις όπως αυτή της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Παράλληλα προωθούμε προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών και οικιακής κομποστοποίησης σε όλο το Δήμο.

Απώτερος στόχος μας είναι ο Δήμος Αριστοτέλη σε λίγα χρόνια να έχει τον δικό του Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (και όχι απορριμμάτων), μέσα από ένα πρότυπο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης όλων των απορριμμάτων του Δήμου, για την χρηματοδότηση του οποίου έχουν διασφαλιστεί πόροι από τα Συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: