Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η Χαλκιδική επενδύει στον "προσβάσιμο τουρισμό"

Στον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων διαθέτει πλέον υποδομές πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, έστω σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ στις υψηλότερες κατηγορίες αστέρων υπάρχουν και τα ειδικά δωμάτια. Ωστόσο, τα δωμάτια αυτά μένουν συνήθως άδεια, συνεπεία της απουσίας συνολικής πολιτικής προβολής της Ελλάδας ως προορισμού προσβάσιμου τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο.


"Τα τελευταία χρόνια, συνεπεία και των απαιτήσεων της
νομοθεσίας, στο 90% των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής έχουν δημιουργηθεί υποδομές πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους. Παράλληλα, το 50%-60% των μονάδων, ιδίως στην κατηγορία άνω των τριών αστέρων, έχουν και εξοπλισμένα δωμάτια. Τα δωμάτια αυτά όμως δεν γεμίζουν. Δεν υπάρχει σήμερα ξενοδοχείο που να δουλεύει έστω σε ποσοστό 30% με άτομα με αναπηρίες. Δεν αρκεί να δημιουργούμε τα δωμάτια, πρέπει να υπάρξει και τζίρος. Και για να έρθει αυτός ο τζίρος απαιτείται να υπάρχει συνολική πολιτική για αυτό το κομμάτι του τουρισμού που έχει πολύ μεγάλες προοπτικές" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Τάσιος.
Κατά τον ίδιο, οι παραλίες της Χαλκιδικής είναι προσβάσιμες σε ελάχιστο ποσοστό, ενώ οι προσβάσιμοι αρχαιολογικοί χώροι είναι λίγοι.
Παρκάροντας πάνω στις ράμπες αναπήρων των ξενοδοχείων
Οι υποδομές των ξενοδοχείων δεν μπορούν πάντως να λύσουν προβλήματα ...κακής νοοτροπίας. "Σήμερα, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη διαθέτουν ένα ή δύο ειδικά δωμάτια, ράμπες και φαρδιές πόρτες. Πώς όμως να προσπελάσεις ένα ξενοδοχείο, όταν είναι περικυκλωμένο από αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω στις ράμπες; Αυτό το πρόβλημα λύνεται μόνο με αλλαγή νοοτροπίας" υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος.
Εξηγεί δε ότι "προσβάσιμο" ξενοδοχείο δεν είναι μόνο αυτό που προσφέρει προσπέλαση σε άτομα με αμαξίδια. "Για παράδειγμα, στο ξενοδοχείο μου έχω εγκαταστήσει συσκευές ενίσχυσης της έντασης της φωνής για άτομα με προβλήματα ακοής, ενώ στα μαξιλάρια υπάρχουν συσκευές ειδοποίησης με δονήσεις για συναγερμούς πυρκαγιάς" σημειώνει και καταλήγει: "Σε κάθε περίπτωση, τα δωμάτια και οι συσκευές δεν φτάνουν, όταν μας λείπει ως κοινωνία η συνείδηση για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας".
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ υπάρχει ειδικός οδηγός, στον οποίο παρέχονται πληροφορίες προσβασιμότητας για ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία, θέατρα/κινηματογράφους, καφετέριες, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος σε σχεδόν όλους τους νομούς της Ελλάδας. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: http://www.esaea.gr/odigos/ .
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: