Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Πανικό προκαλούν τα «ναρκωτικά του βιασμού» -Καταγγελία 22χρονης για την περιπέτειά της στη Χαλκιδική



Σε εφιάλτη τείνει να εξελιχθεί η χρήση των λεγόμενων «ναρκωτικών του βιασμού» και στη χώρα μας.
Πρόκειται για ουσίες που κυκλοφορούν είτε σε μορφή κρυσταλλικής σκόνης είτε σε υγρό διάλυμα, είναι άχρωμες και άοσμες, και χρησιμοποιούνται από επιτήδειους που τις ρίχνουν στο ποτό ανυποψίαστων γυναικών, προκειμένου στη συνέχεια να ασελγήσουν σεξουαλικά πάνω τους.



Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Μάλιστα, όπως εξηγούν στη «ΜτΚ» ειδικοί τοξικολόγοι, η δράση τους είναι επικίνδυνη, καθώς προκαλεί ναυτία, απώλεια μνήμης, αδυναμία προβολής αντίστασης, απώλεια των αισθήσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ακόμη και το θάνατο. Τις παρενέργειες αυτές εκμεταλλεύονται οι επίδοξοι βιαστές, καθώς τα περισσότερα θύματα δεν θυμούνται το παραμικρό όταν συνέρχονται, και πολλές φορές δεν προχωρούν καν σε καταγγελία του περιστατικού στην αστυνομία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν σε δείγμα ούρων, καθώς για να γίνει αυτό, το δείγμα πρέπει να ληφθεί εντός 8 - 12 ωρών από τη στιγμή που μια γυναίκα πιει το νοθευμένο ποτό της. Αντιθέτως, υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσής τους μέσω εξέτασης στις τρίχες της κεφαλής, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη και αρκετούς μήνες μετά τη χρήση τους.
Το υπ’ αριθμόν 1 «ναρκωτικό του βιασμού» (date rape drug) είναι το GHB (γάμα-υδροβουτυρικό οξύ), το οποίο είναι κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κυκλοφορεί ως άλας, κρυσταλλική σκόνη αλλά και διάλυμα σε νερό, ενώ είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες, όπως «Georgia Home Boy», «Lollipops», «Juice», «Liquid Ecstacy», «Mils», «G», «Liquid X» «Liquid G» και «Fantasy».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση που προκαλεί συγκρίνεται μ’ αυτήν του αλκοόλ και του ναρκωτικού «έκσταση» και είναι ευφορία, έντονη σεξουαλικότητα και παθολογικές καταστάσεις. Σε μεγαλύτερες δόσεις επιφέρει ναυτία, ζαλάδα, υπνηλία, διαταραχές στην όραση, δύσπνοια, αμνησία, απώλεια των αισθήσεων (κώμα) και θάνατο. Οι επιδράσεις του διαρκούν από μιάμιση έως τρεις ώρες ή και περισσότερο εάν καταναλωθεί σε μεγαλύτερες δόσεις. Μάλιστα, η κατανάλωση του GHB με αλκοόλ είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει εμετό σε συνδυασμό με κώμα, έναν πιθανό θανατηφόρο συνδυασμό.
Το GHB μπορεί πολύ εύκολα να κατασκευαστεί στο σπίτι, αρκεί κάποιος να έχει ελάχιστες γνώσεις χημείας, ενώ στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πάρτι και κλαμπ. Ανήκει στις απαγορευμένες ουσίες και δεν επιτρέπεται η πώλησή του διαδικτυακά. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική ως γενικό αναισθητικό, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως η αϋπνία, η κλινική κατάθλιψη, η ναρκοληψία και ο αλκοολισμός, αλλά και για τη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών. Σήμερα επιτρέπεται η χρήση του μόνο από γιατρούς για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και σπανιότερα του αλκοολισμού.
"ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ"
Επικίνδυνη, όμως, ουσία στα χέρια επίδοξων βιαστών είναι και το GBL (γάμα-βουτυρολακτόνη). Πρόκειται για ένα χημικό βιομηχανικό διαλυτικό που χρησιμοποιείται σε βαφές, εντομοκτόνα, πλαστικά και μελάνια, καθώς και για τον καθαρισμό εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα των απαγορευμένων ουσιών, των οποίων η κατοχή διώκεται ποινικά, και άρα κυκλοφορεί νόμιμα.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι πρόδρομη ουσία του GHB, που σημαίνει ότι η μία ουσία μετατρέπεται στην άλλη και κυκλοφορεί σε υγρή μορφή. Είναι άχρωμο και άοσμο υγρό, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό ούτε σε ένα ποτήρι με καθαρό νερό. Προκαλεί ζάλη, μείωση των αντιστάσεων και προσωρινή απώλεια μνήμης. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσει κάποιος διάλυμα αντί για σκόνη, διότι δεν χρειάζεται καν ανακάτεμα για να διαλυθεί στο ποτό.
Οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες, καθώς δύο φορές έχουν εντοπιστεί και έχουν κατασχεθεί ποσότητες των δύο επικίνδυνων ουσιών. Η πρώτη ήταν το 2009 οπότε είχε κατασχεθεί ποσότητα GHB άνω των 2,5 κιλών και η δεύτερη μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στις 28 Ιουνίου 2013. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 27χρονο έμπορο ναρκωτικών ουσιών κι έναν 21χρονο για κατοχή και κατέσχεσαν, μεταξύ άλλων, συνολική ποσότητα 1 κιλού και 815 γραμμαρίων υγρής ναρκωτικής ουσίας (GBL).
Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βορείου Ελλάδος, Φαίδων Καλοτεράκης, τα ναρκωτικά αυτά είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά δεν σχετίζονται με τη χρήση και την εξάρτηση.
«Δεν είναι διαδεδομένα στις πιάτσες των χρηστών και των εξαρτημένων. Όσον αφορά την προστασία των γυναικών, θα πρέπει να έχουν συνέχεια το ποτό τους κοντά τους και να επιλέγουν εμφιαλωμένα ποτά. Πάντως, στον Καναδά, εξαιτίας των κρουσμάτων που καταγράφηκαν, θεσπίστηκε ειδική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα κλαμπ και τα μπαρ είναι υποχρεωμένα να προμηθεύουν τις γυναίκες πελάτισσες με ειδικές θήκες, για να έχουν πάντα μαζί το ποτό τους», τονίζει ο κ. Καλοτεράκης. Καταγγελία: 22χρονη μιλά για την περιπέτειά της
Σοκαριστική είναι η ανώνυμη καταγγελία αναγνώστριας που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου στο μπλογκ της Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής nea-propontida.blogspot.gr. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ίδια και μία φίλη της, ηλικίας μόλις 22 και 19 ετών αντίστοιχα, έζησαν μια φρικιαστική περιπέτεια το περασμένο Σάββατο, σε νυχτερινό club στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, και στόχος της δημοσιοποίησής της είναι να αφυπνιστούν οι νέες κοπέλες που βγαίνουν στα νυχτερινά μαγαζιά.
«Το μαρτύριό μας ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο σε νυχτερινό κλαμπ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, όταν βρεθήκαμε σε ένα μαγαζί για να διασκεδάσουμε. Κατά τις 2 τη νύχτα από διπλανή παρέα μάς προσέγγισαν 3 άντρες περίπου 30 ετών. Μας συστήθηκαν και άρχισαν να μας φλερτάρουν. Η παρέα τους ήταν φιλική, και δεν έδειξαν δείγματα ‘κανιβαλισμού’ ή κακών προθέσεων. Κατά τις 3.30 κι εγώ αλλά και η φίλη μου αρχίσαμε να έχουμε συμπτώματα ζάλης, ενώ ζητήσαμε τον λογαριασμό, για να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Όμως λόγω της αδυναμίας μας, ο ένας από την παρέα των τριών αντρών, μας είπε πως καλό θα είναι να μην οδηγήσω και να μας πάνε οι ίδιοι στο σπίτι. Δεν ξέρω πως είπαμε το ‘ναι’ και από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι ούτε εγώ αλλά ούτε και η φίλη μου τι ακριβώς συνέβη», εξομολογείται η 22χρονη κοπέλα.
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «στις 8 το πρωί βρεθήκαμε σε μια παραλία, κοντά στο μαγαζί που ήμασταν, μόνες, χωρίς τα εσώρουχά μας και με σημάδια κακοποίησης. Η φίλη μου διαπίστωσε ότι είχε ξεραμένο σπέρμα στο πρόσωπο, την κοιλιά της αλλά και στα γεννητικά της όργανα. Δεν είχαμε αμυχές, σημάδια βιασμού με βάναυσο τρόπο ή κάτι που να προδίδει πως είχαμε αντισταθεί. Μάλιστα, η φίλη μου, με τον φόβο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αγόρασε το χάπι της επόμενης μέρας, το οποίο ήπια και εγώ».
Οι δύο κοπέλες δεν κατήγγειλαν το γεγονός, αφού, όπως λένε, «πραγματικά το κενό είναι τεράστιο, αφού νιώσαμε την αδυναμία έως τη στιγμή που ξυπνήσαμε από τον έντονο ήλιο στις ξαπλώστρες παραλίας». Έκαναν και οι δύο αιματολογικές εξετάσεις για πιθανές ασθένειες (για παράδειγμα, ηπατίτιδα κτλ.) και οι πρώτες εξετάσεις βγήκαν καθαρές, ενώ περιμένουν τα αποτελέσματα και για τον ιό HIV.
«Ευελπιστούμε μέσα από αυτή την επιστολή μας να διαδοθεί η περιπέτειά μας κι όσες κοπέλες υποψιαστούν οτιδήποτε περίεργο από άντρες που φλερτάρουν, να καλέσουν αμέσως την αστυνομία για να τους ελέγξουν. Δεν είχαμε δώσει ποτέ δικαίωμα και δεν θέλουμε να διασυρθούμε και άλλο μετά από αυτή την περιπέτειά μας. Σας εκλιπαρούμε να μη δώσετε σε καμία περίπτωση τα στοιχεία μας και να μας προφυλάξετε, αφού πραγματικά ζούμε από το πουθενά κάτι αδιανόητο και πολύ βαρύ ως γυναίκες. Σας παρακαλούμε όπως το αναρτήσετε αυτούσιο και να προσπαθήσετε να το διαδώσετε μέσα από τις σελίδες σας στα κοινωνικά δίκτυα, για να προφυλαχθούν όσο περισσότερο γίνεται νέες κοπέλες σαν εμάς», καταλήγει η καταγγελία της 22χρονης κοπέλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: