Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Δήμος Νέας Προποντίδας τα μπάνια και τα… σκουπίδια του λαού.

skoupidia-xalkidiki6Ο ΠΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΕ… ΚΛΟΙΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Μόνο τρεις εργάτες βρίσκονται στη διάθεση του δήμου Νέας Προποντίδας για να αναλάβουν το δύσκολο έργο της καθαριότητας εν μέσω της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης που παρατηρείται στις κοντινές για τους Θεσσαλονικείς παραλίες.
Το φόντο που πλαισιώνει το φετινό καλοκαίρι τις παραλίες της Νέας Καλλικράτειας, των Νέων Πλαγίων, των Φλογητών και της Ηράκλειας δεν είναι οι φοίνικες και τα καφέ μπαρ που παραπέμπουν σε Καραϊβική, αλλά οι ασφυκτικά γεμάτοι κάδοι με σκουπίδια. Το πρόβλημα, όπως είναι λογικό, φαίνεται να εντείνεται ακόμα περισσότερο όσο προχωράει το καλοκαίρι και ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα. Οι εκδρομείς από Θεσσαλονίκη που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στις παραλίες του δήμου, δημιουργούν όπως είναι λογικό ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα στη διοίκηση του δήμου, αφού τα απορρίμματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με την αποκομιδή να είναι ελλιπής. Οι ανησυχίες αυξάνονται, κα-θώς η περίοδος από τα τέλη του Ιουλίου έως και το Δεκαπενταύγουστο φέρνουν το μεγαλύτερο κύμα επισκεπτών, υπό το φόβο να απολαμβάνουν τα μπάνια τους δίπλα σε μικρές χωματερές. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της περιοχής Δαμιανός Ιορδανίδης, συνέστησε την προηγούμενη εβδομάδα συγκράτηση στους δημότες, ώστε να μην βγάζουν έξω τα σκουπίδια τους, ώστε να μην επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση.

skoupidia-xalkidiki5skoupidia-xalkidiki4skoupidia-xalkidiki3
Το πρόβλημα των απορριμμάτων εντοπίζεται κυρίως σε σημεία όπως γέφυρες, που σε πολλές περιπτώσεις το κάτω μέρος τους μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο ογκωδών αντικειμένων. Το ίδιο συμβαίνει και σε ρέματα, όπως αυτά των Νέων Πλαγίων και της Τρίγλιας, τα οποία είναι γεμάτα απορρίμματα και κανείς δεν εγγυάται τι μπορεί να γίνει μετά από μια ξαφνική δυνατή νεροποντή.
Εκτός των απορριμμάτων, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των επαρχιακών δρόμων, που μετά τις δυνατές βροχές στις αρχές του καλοκαιριού έχουν αποκτήσει οργιώδη βλάστηση στα πλαϊνά σημεία, με αποτέλεσμα η ορατότητα σε σημεία όπως οι διασταυρώσεις να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
«Με τρεις εργάτες καθαριότητας»
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου Κώστα Πασσαλή, ο δήμος Νέας Προποντίδας έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στην καθαριότητα. «Για την καθαριότητα στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Νέας Καλλικράτειας υπάρχουν μόνο τρεις μόνιμοι εργάτες, έξι οδηγοί και δύο χειριστές. Για τις ανάγκες που παρουσιάζει ο δήμος το προσωπικό δεν επαρκεί». Σύμφωνα με τον ίδιο ο δήμος κατέληξε στη λύση της ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων του παραλιακού μετώπου σε ιδιώτη. Ω-στόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμος  οι 15 εργολάβοι που συμμετείχαν στη δημοπρασία, απαίτησαν εκβιαστικά ποσό πολλαπλάσιο της μελέτης κι έτσι η δημοπρασία κρίθηκε άγονη. «Αυτό σημαίνει ότι οποτεδήποτε γινόταν η δημοπρασία, η πρακτική των εργολάβων θα ήταν να ζητήσουν πολλαπλάσια αμοιβή από την αξία που έχει εκτιμήσει η υπηρεσία, διότι ακριβώς θα γνώριζαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό κι ο Δήμος έχει α-νάγκη», επισημαίνει η ανακοίνωση του δήμου.
skoupidia-xalkidiki2skoupidia-xalkidiki1
Και μπορεί ο δήμος να διαθέτει ΧΥΤΑ, όμως η ύπαρξη ογκωδών αντικειμένων δεν μπορεί να καταλήξει εκεί. «Ο ΧΥΤΑ μπορεί να εξυπηρετεί στην απόθεση των απορριμμάτων, όμως τα ογκώδη αντικείμενα παραμένουν πρόβλημα, δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε εκεί». Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο δήμος αλλά και η νοοτροπία των δημοτών. «δεν μπορεί κάποιοι δημότες να έχουν την απαίτηση να μαζεύουμε παλιά έπιπλα, στρώματα και άλλα ογκώδη. Αυτό σημαίνει πως έχουν έλλειψη παιδείας», επισημαίνει ο κ. Πασσαλής.
Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας επιρρίπτει ευθύνες στην κεντρική διοίκηση για το γεγονός ότι οι διαδικασίες προκειμένου να προσληφθούν οι εργάτες στην καθαριότητα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές του δήμου να έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα άσχημη εικόνα από τη συγκέντρωση απορριμμάτων. Για αυτό το λόγο σύμφωνα με τον κ. Πασσαλή υφίσταται και πρόβλημα στις διασταυρώσεις των δρόμων από τη βλάστηση, αφού τα γκρέιντερ του δήμου δεν έχουν οδηγούς για να καθαριστεί το επαρχιακό δίκτυο.
«Ανυπαρξία σχεδιασμού»
«Βρισκόμαστε στην τρίτη χρονιά με τη παρούσα διοίκηση και διαδικασίες που θα έπρεπε να προβλεφθούν εδώ και καιρό δεν έχουν γίνει καν», επισημαίνει από την πλευρά για το θέμα των απορριμμάτων του δήμου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Σγουρής.
«Η διοίκηση βλέποντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα επέλεξε να αναθέσει την αποκομιδή σε ιδιώτες. Ωστόσο επέλεξε να το κάνει τώρα, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος και να μην υπάρξει λύση. Όπως τονίζει ο κ. Σγουρής, το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα του δήμου, που όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι ο πιο τουριστικός δήμος της Χαλκιδικής. «Το πρόβλημα βέβαια είναι γενικότερο. Πρόβλημα έ-χουν και οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που δεν έρχονται για παραθέριση», συμπληρώνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
(Οι φωτογραφίες είναι από το blog http://nea-propontida.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: