Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

«Έβρεξε λουκέτα» στα μαγαζιά της Χαλκιδικής (Αναλυτικά σε κάθε δήμο)

«Βροχή έπεσαν» φέτος στη Χαλκιδική τα λουκέτα σε κέντρα διασκέδασης, καφέ, μπιτς μπαρ, εστιατόρια, ουζερί και κάθε είδους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για διάφορες παραβάσεις.
Οι έφοδοι του ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας αποκάλυψαν πως πολλά μαγαζιά λειτουργούσαν χωρίς άδειες, άλλα χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις ή άλλα άνοιγαν παράνομα, ενώ οι αρχές τα είχαν κλείσει. Ολο τον Αύγουστο οι αρχές έκαναν μπαράζ ελέγχων μετά και την περίπτωση του κέντρου στην Καλλιθέα Χαλκιδικής που άνοιξε δύο φορές παρά το λουκέτο των αρχών για φορολογικές παραβάσεις.
Αναλυτικότερα, η εικόνα έχει ως εξής:

Στον Πολύγυρο
Δέκα κρούσματα παρανομίας εντοπίστηκαν στο δήμο Πολυγύρου, σε σύνολο 500 επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπάγονται στο...

συγκεκριμένο δήμο.

Οι παραβάσεις εντοπίστηκαν στην παραλιακή ζώνη του δήμου Πολυγύρου (Γερακινή, Καλύβες, Μεταμόρφωση, Ψακούδια) σε μπιτς μπαρ και αναψυκτήρια. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης, πραγματοποιήθηκαν έξι σφραγίσεις και τέσσερις επανασφραγίσεις. Ο δήμος τα έκλεινε αλλά οι επιχειρηματίες τα ξανάνοιγαν!
«Εμείς ως δήμος εφαρμόζουμε το νόμο δίχως καμία παρέκκλιση και εξαίρεση», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός, και συμπληρώνει: «Είμαστε αρνητικοί σε καταστάσεις παραβατικότητας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, κλονίζουν και τον τουρισμό».


Στη Νέα Προποντίδα
Εντεκα μαγαζιά (μπιτς μπαρ και καντίνες) σφραγίστηκαν πρόσφατα στο δήμο Νέας Προποντίδας, και συγκεκριμένα τα έξι βρίσκονταν στη Νέα Καλλικράτεια και τα πέντε στην περιοχή του Αγ. Μάμαντος.
«Στις 19 Αυγούστου, και έπειτα από μηνύσεις, προχωρήσαμε στο σφράγισμα 11 μαγαζιών, είτε γιατί δεν είχαν άδεια, είτε η άδειά τους είχε λήξει, είτε διότι δε λειτουργούσαν σωστά βάσει νομοθεσίας», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης, αναφέροντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν έλλειψη άδειας και αναπλήρωση.
Ο κ. Ιορδανίδης διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και από τη Δημοτική Αστυνομία και από την Ελληνική Αστυνομία αλλά και από την Πολεοδομία. «Ο,τι καταγγελία δεχόμαστε, τη βάζουμε στη διαδικασία για το σφράγισμα της επιχείρησης», υπογραμμίζει ο κ. Ιορδανίδης.
Στην Κασσάνδρα
Περί τις τριάντα σφραγίσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε οριστικά είτε με αναστολή, έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ, στο δήμο Κασσάνδρας, ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έως το τέλος του χρόνου αναμένονται περίπου άλλες 20.
Τα περισσότερα καταστήματα που έχουν σφραγιστεί στο δήμο Κασσάνδρας είναι καφετερίες, εστιατόρια, ενώ υπήρξε και σούπερ μάρκετ. Οσον αφορά τις περιοχές που εντοπίστηκαν, «είναι μοιρασμένα σε όλη την Κασσάνδρα», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας Κασσάνδρας, Δημήτρης Τσιρκούδης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρκούδη, περίπου τα μισά καταστήματα έχουν σφραγιστεί οριστικά, κάποια άλλα είναι με αναστολή, ενώ υπάρχουν κι αυτά που είναι σφραγισμένα προσωρινά για 10 μέρες.
Από την πλευρά του, ο δήμος Κασσάνδρας δέχεται τις μηνύσεις και τις καταγγελίες από την Αστυνομία και ως δήμος προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις, εκτελώντας όλες τις αποφάσεις.
«Ο δήμος Κασσάνδρας έχει διαπιστωτικές αρμοδιότητες, δεν έχει δικαιώματα αποφάσεων», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει καταγγελία για την οποία να μην έχει αντιδράσει ο δήμος Κασσάνδρας». Υπογράμμισε δε ότι ο έλεγχος για τη νομιμότητα των καταστημάτων αποτελεί αρμοδιότητα της Αστυνομίας.
Στη Σιθωνία
Δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήρια – καφετερίες) έχει σφραγίσει μέχρι στιγμής ο δήμος Σιθωνίας, κάποια από τα οποία δεν είχαν άδεια λειτουργίας, ενώ στα υπόλοιπα εντοπίστηκαν παραβάσεις. Τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάστηκαν στην παραλιακή ζώνη του δήμου Σιθωνίας (Νικήτη, Νέος Μαρμαράς, Αγ. Νικόλαος, Σάρτη, Συκιά), ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός των ημερών θα υπάρξουν άλλες 5 σφραγίσεις στις παραπάνω περιοχές.
«Είναι λυπηρό να φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις έτσι ώστε να λειτουργούν κανονικά τα μαγαζιά.
Στο δήμο Αριστοτέλη
Στο δήμο Αριστοτέλη, στην τρίτη χερσόνησο της Χαλκιδικής, τα κρούσματα, σύμφωνα με το δήμαρχο, Χρήστο Πάχτα, ήταν ελάχιστα.
«Δεν είχαμε πολλά κρούσματα στο δήμο μας, ένα καφέ -μπαρ στην Ιερισσό κλείσαμε, διότι δεν είχε άδεια και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία να κλείσουμε ένα μπιτς μπαρ στην Ολυμπιάδα, το οποίο κι αυτό είναι χωρίς άδεια», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο κ. Πάχτας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μαγαζί δίχως άδεια που να παραμένει ανοιχτό.



Για ποιους λόγους καθυστερεί η αδειοδότηση επιχειρήσεων
Τις καθυστερήσεις για τη σχετική αδειοδότηση έτσι ώστε να λειτουργήσει νόμιμα μια επιχείρηση τις αποδίδουν στο υγειονομικό τμήμα του Πολυγύρου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές μεταξύ των δήμων και των δημοτικών αστυνομιών με το συγκεκριμένο υγειονομικό τμήμα.
Στο δήμο Κασσάνδρας υπάρχουν 1.400 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων πολλά από αυτά, κάθε χρόνο αλλάζουν ιδιοκτησία. «Η αλλαγή ιδιοκτησίας παράλληλα με την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην υγειονομική υπηρεσία Πολυγύρου, είναι λογικό να δημιουργεί καθυστέρηση στην έκδοση αδείας», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας Κασσάνδρας, Δημήτρης Τσιρκούδης, συμπληρώνοντας ότι τελευταία η κατάσταση έχει βελτιωθεί και οι άδειες εκδίδονται χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση.
Δυσλειτουργία στην όλη διαδικασία, από την ώρα που καταθέτει ο επιχειρηματίας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο δήμο για την προέγκριση, όπου, αφού την πάρει, ετοιμάζει τον πλήρη φάκελο, ο οποίος με τη σειρά του αποστέλλεται από το δήμο στο υγειονομικό τμήμα, εντοπίζει και ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός.
«Από τη στιγμή που ο φάκελος είναι πλήρης, εμείς ως δήμος, σε μια δυο ώρες βγάζουμε την άδεια λειτουργίας του καταστήματος», υπογραμμίζει στον «ΑτΚ» ο κ. Βορδός, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν περιμένει να πάρει το σύνολο των αδειοδοτήσεων έτσι ώστε να λειτουργήσει νόμιμα.
Αντίθετος, όσον αφορά καθυστερήσεις στην υγειονομική υπηρεσία, φέρεται να είναι ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, ο οποίος επισημαίνει ότι «το υγειονομικό τμήμα του Πολυγύρου κάνει καλά το έργο του».
Οι επόπτες
Αντίθετη είναι η άποψη του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και αρμοδίου του τομέα Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Γιώργου, ο οποίος, μιλώντας στον «ΑτΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου είχαν πραγματοποιηθεί όλα τα αιτήματα και οι έλεγχοι, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων του Αυγούστου.
«Παρά τη μικρή δύναμη που έχει το υγειονομικό τμήμα Πολυγύρου με 4 επόπτες σε 7.500 καταστήματα σ' όλη τη Χαλκιδική, τόσο για ελέγχους όσο και για αδειοδοτήσεις, έχουν υλοποιηθεί οι έλεγχοι για όλα τα αιτήματα έως τις 31 Ιουλίου, και τώρα, είμαστε στη διαδικασία ελέγχου του Αυγούστου», τονίζει ο κ. Γιώργος.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο, από την ώρα που θα σταλθεί από τον αρμόδιο δήμο ο πλήρης φάκελος στην υγειονομική αρχή, οι επόπτες θα χρειαστούν έως 20 μέρες για τη διαδικασία της βεβαίωσης. Αντίστοιχα, για τον επανέλεγχο θα χρειαστεί περίπου ενάμισης μήνας. Στη συνέχεια, ο φάκελος επιστρέφεται μαζί με τη βεβαίωση του υγιειονομικού στο δήμο, ο οποίος, με τη σειρά του, θα προχωρήσει στην τελική φάση της αδειοδότησης.
«Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται Φεβρουάριο, Μάρτιο, όταν όμως έρχονται στα μέσα Ιουλίου και θέλουν να λειτουργήσουν σε δυο μέρες, τότε, όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό», τονίζει στον «ΑτΚ» ο κ. Γιώργος.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκινάει η καταγγελία από την Αστυνομία, η οποία περνάει στον αντίστοιχο δήμο, όπου υπάγεται το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και ο δήμος με τη σειρά του προβαίνει στις ανάλογες κυρώσεις σφραγίζοντας οριστικά ή προσωρινά το μαγαζί. Και ο ιδιοκτήτης αποφασίζει εάν θα τηρήσει το νόμο ή θα σπάσει το λουκέτο, όπως στην περίπτωση του νυχτερινού κέντρου στην Καλλιθέα..
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: