Δεν υπάρχει «πρόθεση ή σχέδιο» κάποιο κράτος μέλος του ευρώ να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στην....
πρώτη για το 2012 ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους (PSI), ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της ευρωζώνης και της Τρόϊκας με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση.Ειδικότερα, για το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής, υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν εντός του Ιανουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.Ο Ολιβιέ Μπαγί τόνισε εξάλλου ότι το 2012 η ανάπτυξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη θα είναι ισχνή και ο κίνδυνος ύφεσης για πολλά κράτη μέλη είναι υπαρκτός.
Ο Ο. Μπαγί είπε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής, του Νοεμβρίου του 2011, η ανάπτυξη στην ΕΕ αναμένεται να είναι 0,5% το 2012 και σημείωσε ότι σε ορισμένα κράτη μέλη οι εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης φέτος είναι υπεραισιόδοξες.Για το λόγο αυτό, όπως επισήμανε, με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο φέτος ίσως χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρηση αυτών των προβλέψεων, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των ελλειμμάτων το 2012 και το 2013.Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι, παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των δαπανών και των ελλειμμάτων, θα πρέπει να υπάρξει και στρατηγική τόνωσης της ανάπτυξης που θα βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναγνωρίζοντας ότι η τόνωση της ανάπτυξης δεν είναι δυνατό να υπάρξει με δημόσιους πόρους, λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, καθώς ζητείται από τα κράτη μέλη να περιορίσουν τις δαπάνες, ο Ο. Μπαγί σημείωσε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στη εσωτερική αγορά και την αγορά εργασίας με άρση των εμποδίων στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, στους τομείς της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της Παιδείας και της κατάρτισης των νέων και των εργαζομένων.
1 σχόλιο:
ΝΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΕΣΥ....
Tι θα πάθεις αν φύγεις απ'το ευρώ;
1. Oποιος εχει περασει από το προαυλιο οικ/κης σχολής το ξερει αυτό.
Οι ανατιμησεις ή ο πληθωρισμος δεν εχουν να κανουν με την ισοτιμια του νομισματος, αλλα με τη δομη της αγορας, αν αυτή είναι μονοπωλημενη (trust), ελεγχεται δλδ από λιγες επιχ/σεις και κυριως πολυεθνικες, θα είναι ενεξελεγκτες οι τιμες.
2. Φόβο μετάδοσης φυγής από το ευρώ και άλλων χωρών. Ανησυχία για διάλυση της Ευρωζώνης (!! Στ'@ρχιδια μας)
3. Οι φόβοι αυτοί θα πιέσουν την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλώντας πληθωρισμό (επίσης!!)
4. Στην Ελλάδα θα προκληθεί ύφεση 7,6%, η ανεργία θα φτάσει στο 18,5% και ο πληθωρισμός στο 20,2% (γιατί τώρα που είναι;)
5. Η μείωση των εισοδημάτων και της περιουσίας θα αντιστοιχεί σε ένα μέσο κατά κεφαλήν κόστος περίπου 10.000 ευρώ που υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 90-100 δισ. για το σύνολο της οικονομίας (δεν πειράζει...θ'αντέξουμε άλλα δυο χρόνια. Μετά θα τα πούμε απ'την αρχή!)
6. Τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα θα είναι διψήφια (ούτε δάνεια ούτε καταθέσεις θα μ'ενδιαφέρουν σε τέτοια περίπτωση)
7. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων θα κυμαίνεται γύρω στο 14-15% (Τι μου λες ρε παιδί μου!)
8. Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα θα υποχωρήσουν 10%, σε ετήσια βάση, και των εμπορικών ακινήτων κατά 25%. (Τώρα που μιλάμε , οι πραγματικές τιμές των παραπάνω έχουν πέσει πολύ περισσότερο , μέσα σε ένα χρόνο σωτήρων...)
9. Οι επιπτώσεις το δεύτερο έτος θα είναι ηπιότερες, ενώ από το τρίτο έτος αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (Αν το'χαμε κάνει πριν ενάμισυ χρόνο , τώρα θα σηκώναμε κεφάλι σιγά σιγά)
10. Η Ελλάδα θα μείνει εκτός αγορών για περίπου 10 χρόνια (Ενώ τώρα εεε;;;)
Δημοσίευση σχολίου