Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Εξορθολογισμό των νέων τεκμηρίων διαβίωσης ζητεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης / Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος / Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και στον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο Δ.Ε.Η. ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιώργος Γκιλής, μεταφέρει «την έντονη ανησυχία και τον μεγάλο προβληματισμό των μελών μας σχετικά με τις αλλαγές (αυξήσεις) που επήλθαν στα τεκμήρια διαβίωσης με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και τις αυξήσεις που προαναγγέλθηκαν στα τιμολόγια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Δ.Ε.Η.», επισημαίνοντας:
«Τα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης σε συνδυασμό με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα της Δ.Ε.Η. κατά 9,2% συν 3% στο τέλος ΑΠΕ, αναμένεται να δώσουν τη χαριστική βολή στις...
επιχειρήσεις αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιπλέον επιβάρυνση του Έλληνα επιχειρηματία. Οι φορολογούμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπόψη την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε αυτά τα νέα δεδομένα, και το αποτέλεσμα των συνεχών αυξήσεων των φόρων και της επιβολής επιπλέον μέτρων, αντί να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα, θα οδηγήσουν στην αύξηση των λουκέτων στις επιχειρήσεις και στην εξαθλίωση του κοινωνικού συνόλου, που ήδη βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, ενώ τα όρια αντοχής και ανοχής τους έχουν εξαντληθεί.
Όσον αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η., όπου –σημειωτέον– το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, η όποια –έστω και ελάχιστη– αύξηση θα μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους και θα δημιουργήσει προσκόμματα στην προσπάθειά τους για μείωση του κόστους και της τιμής των προϊόντων τους».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κατανοώντας τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και το άγχος της κυβέρνησης να βρει πόρους, ζητεί τον εξορθολογισμό των μέτρων ως προς τα νέα κριτήρια διαβίωσης, εκτιμώντας ότι «η ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, δεν μπορεί να έλθει με την επίκληση προθέσεων, αλλά με την προώθηση συγκεκριμένων και αναγκαίων αναπτυξιακών δράσεων, μέσα από ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και με την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: