Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Εν αναμονή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα στην Τετάρτη βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, λόγω της προγραμματισμένης για την ίδια ημέρα συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο αναμένεται αυτή τη φορά να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με....




τη στάση του στο ζήτημα της παραμονής του ή όχι στην ηγεσία. Αν και ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ορίσει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για την εκκίνηση των εσωκομματικών διαδικασιών, μια σειρά από ενδείξεις συνηγορούν ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει άμεσα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της διαρχίας τουλάχιστον. Η τοποθέτηση του αδερφού του Νίκου εναντίον των media, ότι αυτά επιθυμούν την παραίτησή του, δείχνει άλλωστε τι σκέπτεται στο στενό του περιβάλλον.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα εισηγηθεί πιθανότατα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για τα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις για τις εσωκομματικές διαδικασίες που θα τηρηθούν, αλλά και την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας για την ανάδειξη του προέδρου της, ο οποίος θα είναι πιθανότατα και ο επόμενος υποψήφιος πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα όμως επιθυμεί να μετατεθεί για μετά τις εθνικές εκλογές η σύγκληση του Συνεδρίου του κόμματος και η εκλογή του νέου αρχηγού, πιθανότατο το ερχόμενο φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό θα βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, οπότε θα μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Όλα αυτά βέβαια, φαίνεται να είναι οι «σχεδιασμοί επί χάρτου» του Γιώργου Παπανδρέου. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις των «δελφίνων» και το εάν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους για «αποκαθήλωση» του πρώην πρωθυπουργού από την ηγεσία του κόμματος ή εάν αντιθέτως συμμαχήσει ο κ. Παπανδρέου με κάποιον από αυτούς. Ήδη όμως οι αντιδράσεις για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό είναι μεγάλες και δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να φέρουν στο προσκήνιο ακόμα και το ενδεχόμενο διάσπασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις από τους φερόμενους σαν βασικούς διεκδικητές αυτή τη στιγμή της ηγεσίας (Βενιζέλος-Λοβέρδος- Χρυσοχοΐδης) διαφωνούν με το σενάριο της διαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: