Μεγάλη δυσαρέκεια στην Ελλάδα και στη Ρωσία έχουν φέρει οι νέες παλινωδίες της Βουλγαρίας για τον πετρελαιγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, οι οποίες εκδηλώθηκαν αυτήν την φορά μέσω των προχτεσινών δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Σιμεόν Ντιάνκοφ κατά τις οποίες η Σόφια αποφάσισε να ζητήσει τη διάλυση της εταιρείας Trans Balkan Pipeline στην οποία μετέχουν, μαζί με ιδιωτικές εταιρείες, οι τρεις χώρες και η οποία έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση του έργου.
Δεν είναι υπερβολή να γράψουμε ότι Αθήνα και Μόσχα είναι "στα κάγκελα" με τους Βούλγαρους, καθώς μόλις προ ημερών οι γείτονες είχαν αποδεχθεί ανεπιφύλακτα την περιβαλλοντική μελέτη που συνοδεύει το έργο και, μάλιστα, είχε δρομολογηθεί η από κοινού διαβούλευση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα προέκυπταν από την υλοποίηση.
Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη ανάμεσα στον αρμόδιο υφυπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη με τον Ρώσο Πρέσβη Βλαντιμίρ Τσκικβισβίλι, ο οποίος μετέφερε την κατηγορηματική προσήλωση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας - και, συνολικά, της ρωσικής ενεργειακής πολιτικής - για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει στο Αιγαίο που θα φτάνει από τα πλούσια κοιτάσματα του Τενγκίς στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας τον κορεσμένο και επίφοβο όχι μόνο για καθυστερήσεις στη μεταφορά αλλά και για σοβαρό περιβαλλοντικό ατύχημα Βόσπορο.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο πετρελαιαγωγός θα αποτελέσει το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης της Ελληνορωσιοκής Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα στην Αθήνα.
Αθήνα και Μόσχα εντείνουν την πίεσή τους, πλέον, απέναντι στη Σόφια και, όπως πληροφορείται το protothema.gr., και οι δύο πλευρές ζήτησαν από τους Βούλγαρους να αναβληθεί η προγραμματισμένη στο Άμστερνταμ για τις 14 Δεκεμβρίου συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Trans Balkan Pipeline, στη διάρκεια της οποίας προφανώς η βουλγαρική πλευρά θα ζητούσε τη λύση της εταιρείας.
Ελλάδα και Ρωσία ζητούν επίσημη ενημέρωση από την Βουλγαρία για τις προθέσεις της - ακόμη και τώρα, υπάρχουν στον ορίζοντα μόνο οι δηλώσεις Ντιάνκοφ, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, είχε φέρει ως πρόσχημα για την βουλγάρικη στροφή το οικονομικά ασύμφορο του έργου.
Επιπλέον, οι δύο εταίροι ζητούν επισήμως να εξοφλήσει, επιτέλους, η Σόφια το πόσο των 6 εκατ. ευρώ που οφείλει στην Trans Balkan Pipeline, καθώς εδώ και αρκετό οι Βούλγαροι δεν έχουν καταβάλλει τα αναλογούντα από τη συμμετοχή τους στην εταιρεία λειτουργικά έξοδα.
Το βέβαιον είναι ότι, παρά τη δεδομένη θέληση Αθήνας και Μόσχας, το έργο που ως σχέδιο συμπληρώνει πια 20 χρόνια ζωής, φαίνεται ότι μπαίνει εκ νέου σε περιπέτειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου