Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Δελτίο τύπου Ε.Καρανάσιου

Ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Ευθύμης Καρανάσιος ήταν εισηγητής στη συζήτηση που έγινε σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης «Αντικατάσταση και συμπλήρωση διατάξεων για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» (2η συνεδρίαση).
Ο κ. Καρανάσιος ζήτησε από τους συναδέλφους του να στηρίζουν τη δημιουργία ενός εργαλείου ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.
Ακολουθεί η εισήγηση του Βουλευτή Ε. Καρανάσιου:


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει η συνεδρίαση. Το λόγο έχει ο κ. Καρανάσιος.
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας): Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μια προσπάθεια πληρέστερης κατανόησης της άποψης πως το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο συζητούμε σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση, αποτελεί εργαλείο υλοποίησης της προσπάθειας για την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης εθνικής αναπτυξιακής πρότασης, οφείλουμε πρώτα να προσδιορίσουμε την έννοια ζώνη καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
Η ζώνη καινοτομίας είναι ο χώρος στον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες, μέσα από σειρά συνεργειών, θα μπορέσουν να παράσχουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Προκειμένου να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό, θα πρέπει σε αυτές τις επιχειρήσεις να δοθούν κίνητρα οικονομικά, φορολογικά και άλλα, γεγονός που πρέπει να γνωρίζει η Ε.Ε., με σκοπό να παράσχει και το αντίστοιχο feedback, έτσι, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα το οποίο θα αφορά προϊόντα και υπηρεσίες, και, ως επί το πλείστον, είναι ο ανταγωνισμός.
Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης και της Τεχνόπολις Α.Ε., η οποία σημειωτέον είναι ιδιωτική επιχείρηση στην περιοχή, που υπάρχει η πρόταση να θεσπιστεί η ζώνη καινοτομίας, όπου στεγάζονται καινοτόμες επιχειρήσεις ιδιαίτερα πληροφορικής. Το ζητούμενο στην όλη υπόθεση ή αλλιώς ο στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, ώστε να καταστήσουμε εφικτό το επιθυμητό, που σημαίνει τη δημιουργία ενός εργαλείου ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης και εν γένει για τη χώρα στο σύνολό της.
Σε μια απόπειρα προσδιορισμού του τρόπου υλοποίησης της ως άνω πρωτοβουλίας, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει η έκταση του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., η οποία είναι δημόσια και, ως εκ τούτου, δεν επιβαρύνεται το Υπουργείο με την αγορά κάποιας άλλης. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι από τα 400 στρέμματα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα 200 στρέμματα.
Επίσης, αξιοσημείωτο γεγονός είναι και ο προϋπολογισμός της Αλεξάνδρειας ζώνης καινοτομίας Α.Ε., που είναι ο φορέας υλοποίησης της ζώνης καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ήτοι 101.000 ευρώ, τα οποία καλύπτονται το πενιχρό προϋπολογισμό του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Επιπρόσθετα, οφείλουμε να εντοπίσουμε τη βασική και παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση όλων όσων προαναφέραμε, που αποτελεί η συνδρομή και η συμβολή, με ρόλο, όλων των φορέων της περιοχής σε αυτό το ιδιαίτερα αναπτυξιακό επιχείρημα. Το αποκαλώ «ιδιαίτερα αναπτυξιακό», γιατί αυτό που συζητούμε σήμερα και αύριο θα έχει πετύχει θα γνωρίζουμε όλοι μας πως ήταν αποτέλεσμα πολύωρων διαβουλεύσεων, γόνιμων και εποικοδομητικών αντιπαραθέσεων και διαφωνιών, αλλά προπάντων αποτέλεσμα μιας αγαστής συνεργασίας με όλους τους τοπικούς και συναρμόδιους φορείς.
Συνεπώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταλήγουμε πως δεν έχουμε παρά να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στην ομιλία του κατά την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου, στις 25 Ιουλίου, που είχε ως σκοπό την επανεκκίνηση της προσπάθειας για μια βόρεια Ελλάδα, που θα την χαρακτηρίζει η αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας - χωρίς την επιχειρηματικότητα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε – η απενεχοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας - μέχρι σήμερα όταν ακούμε ιδιωτικό το μυαλό μας πάει στο κακό - και τέλος η στήριξη κάθε προσπάθειας που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας βόρειας Ελλάδας, της εξέλιξης, της καινοτομίας, της προόδου και της δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους, σε μια βόρεια Ελλάδα, την οποία και εγώ, ως Βουλευτής Χαλκιδικής, οραματίζομαι να λειτουργεί ως δυναμικός πρωτοπόρος της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Κύριε Υπουργέ, σε μια προηγούμενη συνάντησή μας, σας άκουσα να δηλώνετε πως η Ελλάδα δεν τελειώνει στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά ξεκινάει από εκεί.


Γραφείο Ενημέρωσης & Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: