Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: 27.500 απολύσεις από τις βιοτεχνίες

                                      
Σε περίπου 27.500, δηλαδή όσο ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης, υπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Β.Ε.Θ.) που έχασαν τη δουλειά τους το 2011, βάσει έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Β.Ε.Θ..

Πάντως, κάποιοι υποκλάδοι κατόρθωσαν πέρυσι παρά την κρίση -ή εξαιτίας αυτής- να εμφανίσουν αύξηση τζίρου (το 6%-7% των ερωτηθέντων μελών του Β.Ε.Θ.), έναντι ποσοστού 84% που δηλώνει ότι εμφάνισε μείωση (κατά μέσο όρο 40%) και 9%-10% που παρουσίασε σταθερό κύκλο εργασιών.

Ποιοι υποκλάδοι διαφοροποιήθηκαν; Τσαγκάρηδες, ράφτες και επισκευαστές-πωλητές ποδηλάτων ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παρουσίασαν σταθερό ή αυξημένο τζίρο, καθώς η κρίση οδηγεί ολοένα περισσότερους καταναλωτές να μεταποιούν/επισκευάζουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους, αντί να αγοράζουν καινούργια, αλλά και να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους, προς όφελος του ποδηλάτου!

Η έρευνα, την οποία παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος του Β.Ε.Θ., Παναγιώτης Παπαδόπουλος, και ο αναλυτής της Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, βασίστηκε σε δείγμα 505 επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ έδειξε ακόμη ότι σχεδόν εννέα στους δέκα επιχειρηματίες διαφωνούν με την κατάργηση του 13ου/14ου μισθού και περίπου ισάριθμοι (91%) με τη συμπίεση των κατώτατων αποδοχών.

Παράλληλα, το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι, εξαιτίας της κρίσης, καθυστερεί να καταβάλλει τις οφειλές και υποχρεώσεις του (προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, δημόσια ταμεία και προμηθευτές).

Αναφερόμενος στον αριθμό των 27.500 ανέργων του 2011, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι αυτός υπολογίστηκε βάσει της εξής αναγωγής: 50% των μελών του ΒΕΘ, ήτοι περίπου 10.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν εργαζομένους (στις υπόλοιπες οι επιχειρηματίες είναι αυτοαπασχολούμενοι) προχώρησε πέρυσι σε απολύσεις, με μέσο όρο απολυμένων/επιχείρηση τους 2,75 (άρα, το 27.500 προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό). «Ο αριθμός που ανακοινώσαμε προκύπτει από απλή αναγωγή, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στον πραγματικό, ιδίως αν σκεφτεί κάποιος ότι καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ Κ. Μακεδονίας 114 άνεργοι» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Την τακτική των απολύσεων φαίνεται να προκρίνει -μέσο όρο- το 19% των ερωτηθέντων για το επόμενο διάστημα, ενώ το 66,9% προτίθεται να διατηρήσει τους εργαζομένους του. Μόλις το 2,5% σκέφτεται να προσλάβει προσωπικό.

1 σχόλιο:

Vasilis Kolokotronis είπε...

ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΣΑΓΚΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΟΙ ΡΑΦΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ....... ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΤΣΑΓΚΑΡΙΔΕΣ....... ΜΑ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΜΑΛ........ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΤΕ;;;;;;;;ΕΛΕΟΣ.