Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

"Οι κάτοικοι της Σιθωνίας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους"

- Ο δήμος Σιθωνίας στο πλευρό των κατοίκων για την πολύκροτη υπόθεση της Σ.Ε.Κ.Α.

- Ζητά πολιτική λυση




Η «υπόθεση Βαρδινογιάννη» και οι διεκδικήσεις εκτάσεων στη Σιθωνία συνεχίζονται τα τελευταία σαράντα χρόνια. Οι κάτοικοι του Δήμου Σιθωνίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες εναντιώνονται στην πώληση 53.800 στρεμμάτων από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος προς την «Σ.Ε.Κ.Α. Α.Ε.».

Με αφορμή το δικαστήριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής –που τελικά αναβλήθηκε και το Σεπτέμβριο του 2014- η Δημοτική Αρχή Σιθωνίας παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της υπόθεσης.





Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος τόνισε ότι ο δήμος Σιθωνίας συνεχίζει την προσπάθειά του για να αποτρέψει την πώληση των 53.800 στρεμμάτων στην περιοχή. «Ζητούμε από την κυβέρνηση να βρεθεί άμεσα πολιτική λύση για το θέμα. Όλοι οι κάτοικοι της Σιθωνίας είναι ξεσηκωμένοι και ευαισθητοποιημένοι. Αν και χρονοβόρα η διαδικασία εμείς αντέχουμε γιατί σ΄αυτόν τον δίκαιο αγώνα πρέπει να αποδείξουμε τα αυτονόητα» υπογράμμισε ο κ.Τζίτζιος.




Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σιθωνίας, Καλλικράτης Αρσένης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. «Η περιοχή των 53.800 στρεμμάτων νέμεται, καλλιεργείται και κατέχεται από τους κατοίκους ανέκαθεν. Είναι αστείο να ερίζουν δύο Μονές (σ.σ. Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρα) σε ξένο αχυρώνα» είπε ο κ.Αρσένης.


Ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου, Γιώργος Παρδάλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν δεχόμαστε καμία ιδιοκτησία μοναστηριών στην περιοχή μας. Δεν μπορεί η Πολιτεία να μας αφήσει μόνους να διεκδικούμε τα κτήματά μας. Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Είμαστε αποφασισμένοι να μην δεχτούμε καμιά εταιρεία στην περιοχή. Όποιος θέλει να έρθει, ας δοκιμάσει».


Ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Νικήτης, Τριαντάφυλλος Γιοναβέκος υπογράμμισε ότι «για μας όλη η Σιθωνία είναι δημόσιο δάσος. Η ελληνική Πολιτεία έχει τη νομή της περιοχής. Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».



ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ


Η ιστορία ξεκίνησε το 1965, όταν η Μονή Ξενοφώντος, υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης ιδιοκτησίας της επίδικης έκτασης (53.800 στρέμματα) στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του, παρέπεμψε την υπόθεση στη Διεύθυνση Δασών Πολυγύρου για το Δασαρχείο Πολυγύρου, ώστε να κάνει τη σχετική έρευνα.


Η συγκεκριμένη έρευνα πάγωσε μέχρι το 1971 καθώς το πόρισμα του Δασαρχείου δεν ήταν θετικό για το μοναστήρι, το οποίο επανήλθε με νέα αίτηση την ίδια χρονιά. Το 1973 ο Δασάρχης Πολυγύρου συνέταξε νέα αναφορά, η οποία αναγνώρισε ιδιοκτήτρια της επιδίκου έκτασης τη Μονή Ξενοφώντος. Με τη σειρά του ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναγνώρισε το Νοέμβριο του 1973 διοικητικά ιδιοκτήτρια της εν λόγω έκτασης τη Μονή Ξενοφώντος.


Στη συνέχεια, η Μονή Ξενοφώντος, πούλησε την ίδια χρονιά την έκταση στην «ΣΕΚΑ Α.Ε», επιχείρηση του Ομίλου «Βαρδινογιάννη». Μέσα στην επίδικη έκταση συμπεριλαμβάνονται και 13.200 στρέμματα ιδιοκτησίες των πρώην Κοινοτήτων Αγίου Νικολάου και Νικήτης. Εντός των εκτάσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται και όλα τα νησιά απ' τον Όρμο Παναγιάς μέχρι και την Βουρβουρού.

Μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις από τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου, της Νικήτης και της Βουρβουρούς, ξεκίνησαν αντιδράσεις με συλλαλητήρια για να ανατραπεί η απόφαση του υπουργού. Στις 04/04/1974, ανεκλήθη η απόφαση που θεωρούσε ιδιοκτήτρια την Μονή από το υπουργείο και η εν λόγω έκταση χαρακτηρίστηκε δημόσια, εκτός βέβαια των 13.200 στρεμμάτων που ήταν των κατοίκων.


Από το 1974 μέχρι και σήμερα, ξεκίνησε από την Μονή Ξενοφώντος και τη «ΣΕΚΑ Α.Ε», ένας δικαστικός αγώνας ενάντια στο δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι από πλευράς δήμου Σιθωνίας και κατοίκων την υπόθεση έχει αναλάβει ομάδα δικηγόρων με επικεφαλής τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Α.Π.Θ. Απόστολο Σοφιαλίδη.


halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: